Nieuws

Rutte III voert aflosboete in: dit kost het je

De aflosboete roept veel weerstand op. Een belasting op wonen als je hypotheek (bijna) is afgelost. Hoeveel kost het je precies?

dinsdag 7 november 2017
Rutte III voert aflosboete in: dit kost het je

De overheid stimuleert het aflossen van je hypotheek. Als je minder schuld hebt, ben je financieel minder kwetsbaar. Het nieuwe kabinet zet nu echter een belasting voor je klaar bij de eindstreep. Als je bijna klaar bent met aflossen, dan ga je netto betalen voor het eigenwoningforfait. Is extra aflossen dan nog wel aantrekkelijk?

Wat is er aan de hand? Als je een hypotheek hebt, dan mag je de rente aftrekken van je inkomen. Je betaalt zo minder inkomstenbelasting. Aan de andere kant moet je ook een deel van de (WOZ-) waarde van je woning optellen bij je inkomen. Daar betaal je dan weer inkomstenbelasting over. Die bijtelling heet het eigenwoningforfait (ewf). In het eigenwoningforfait zit het probleem van de aflosboete verpakt.

Belastingvoordeel wordt een nadeel

Het eigenwoningforfait dempt het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek. Als je hypotheekschuld door aflossing steeds lager wordt, dan komt er een moment dat de bijtelling van het ewf hoger wordt dan de aftrek van de hypotheekrente. Het belastingvoordeel slaat dan om in een nadeel. In 2005 besloot de regering daarom dat je nooit netto hoeft te betalen voor het eigenwoningforfait. Dat is de wet Hillen.

Wet Hillen wordt steeds duurder

In 2005 was een aflossingsvrije hypotheek echter nog de norm. Het aantal mensen met een (bijna) afgeloste hypotheek was niet groot. Vanaf 2013 moet je een hypotheek echter verplicht in 30 jaar aflossen om recht te houden op hypotheekrenteaftrek. In de toekomst komen er dus steeds meer mensen met een afgeloste hypotheek bij. De wet Hillen wordt dus langzaam maar zeker peperduur.

Het nieuwe kabinet heeft daarom de eerste stappen genomen om de wet Hillen af te schaffen. Niet in één keer, maar uitgespreid over 30 jaar. Hoeveel kost dat je?

Stel dat je afgeloste huis een WOZ-waarde van € 280.000 heeft. Volgens de voorgestelde belastingregels krijg je dan te maken met een eigenwoningforfait van 0,6% = € 1.680 bijtelling. Dat wordt belast met 37% inkomstenbelasting. Je betaalt dus netto € 52 per maand. Omdat de bijtelling over 30 jaar uitgesmeerd wordt, is dat in het eerste jaar € 1,72 per maand. Daarna komt er 30 jaar lang elk jaar dat maandbedrag bij.

Geen maandlasten meer

Een geleidelijke afschaffing van de wet Hillen zul je aanvankelijk dus nauwelijks in je portemonnee voelen. Pas na verloop van tijd drukt het eigenwoningforfait zwaarder op je begroting. Tegen die tijd ben je echter hypotheekvrij en zal ook een bedrag van 52 euro ongetwijfeld geen acute financiële problemen veroorzaken.

Desalniettemin blijft het opmerkelijk om enerzijds aflossen te stimuleren en anderzijds een belasting op hypotheekvrijheid te leggen. De oppositiepartijen hebben aangekondigd stevig in te zetten om afschaffing van de wet Hillen te voorkomen. Wordt vervolgd.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie