Nieuws

NHG in 2018? Geen overlijdensrisicoverzekering meer verplicht

Een overlijdensrisicoverzekering is geen verplichting meer voor een NHG-hypotheek. Je kunt dus goedkoper uit zijn, maar wat is het risico?

donderdag 2 november 2017
NHG in 2018? Geen overlijdensrisicoverzekering meer verplicht

Volgend jaar is bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) niet langer een overlijdensrisicoverzekering (orv) verplicht. Hierdoor hoopt het Waarborgfonds Eigen Woningen meer bescherming te bieden aan kwetsbare doelgroepen. De NHG wordt zo toegankelijker voor bijvoorbeeld chronisch zieken, ex-patiënten en senioren.

Dit jaar (2017) moet je nog verplicht een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij een NHG-hypotheek die hoger is dan 80 procent van de woningwaarde. De dekking van de verzekering moet minimaal het bedrag zijn dat boven de 80 procent uitkomt.

Een voorbeeld. Wil je een hypotheek afsluiten van 200.000 euro voor een huis van dezelfde waarde, dan is het verzekerde bedrag op de overlijdensrisicoverzekering dus minimaal 40.000 euro. Dat is het bedrag dat boven de 80 procent (160.000 euro) uitkomt.

Niet verplicht? Orv geeft wel zekerheid

Die overlijdensrisicoverzekering is volgend jaar geen verplichting meer. Je zou je maandlasten dus iets naar beneden kunnen brengen door de orv achterwege te laten. Verstandig is dat echter niet.

Als je onverwacht overlijdt, kunnen je nabestaanden met de uitkering van jouw orv de hypotheek aflossen. Gezinnen kunnen na het wegvallen van een partner dus gewoon in hun eigen huis blijven wonen. Voor het geld hoef je het ook niet te laten. Een 25-jarige niet-roker betaalt ongeveer 4,50 euro per maand voor een overlijdensrisicoverzekering met een verzekerd bedrag van 200.000 euro.

Oplossing voor chronisch zieken en ex-patiënten

Het wegvallen van de orv-verplichting is vooral van waarde voor chronisch zieken, ex-patiënten en senioren. Zij betalen vaak een veel hogere premie voor hun overlijdensrisicoverzekering en moeten daarom afzien van een hypotheek met NHG. Dat is vanaf volgend jaar opgelost.

Een orv kun je overigens ook afsluiten zonder hypotheek. Bijvoorbeeld bij een zakelijke lening of als je zzp’er bent en je hebt geen nabestaandenpensioen.

Kosten NHG vaak groter struikelpunt

In 2018 betaal je net als dit jaar één procent van de hypotheekwaarde voor de hypotheekgarantie. Die kosten kun je niet meefinancieren in je hypotheek. In 2018 kun je namelijk maar 100 procent van de woningwaarde lenen. De premie die je betaalt is wel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Belangrijk om rekening mee te houden als je volgend jaar een huis wil kopen.

De grens tot waar je een huis met NHG kunt kopen, gaat volgend jaar omhoog. De hypotheekbescherming kun je nu krijgen voor huizen tot en met 265.000 euro. Investeer je in energiebesparende voorzieningen, dan is de kostengrens zelfs maximaal 280.900 euro.

De NHG geeft je extra zekerheid en een rentekorting. Daarmee is het nog steeds een welkome toevoeging op een hypotheek. Net als de overlijdensrisicoverzekering, ook als deze niet verplicht is. Wil je meer weten over de nieuwe regels en de voordelen van een orv? Neem dan contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie