Nieuws

Hoeveel zicht heb jij op je pensioenopbouw?

Een werknemer heeft zelf weinig te zeggen over zijn pensioenopbouw. Terwijl driekwart van de mensen in loondienst wel meer vrijheid wil hebben.

donderdag 16 november 2017
Hoeveel zicht heb jij op je pensioenopbouw?

Als werknemer heb je meestal maar weinig invloed op de pensioenregeling van je werkgever. Toch willen mensen in loondienst liever zelf kunnen bepalen hoe ze vermogen opbouwen voor later, blijkt uit onderzoek van consultancybureau Mercer. Hoe zien werknemers hun pensioen eigenlijk voor zich?

Ongeveer driekwart van de ondervraagde werknemers wil zelf controle hebben over de opbouw van hun pensioen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om de hoogte van de inleg of het risicoprofiel van de pensioenvoorziening. Vaak beslist de werkgever dat voor de werknemers, zonder dat zij daar zelf invloed op hebben.

Ruim de helft van de mensen in loondienst zou het liefst in samenspraak met hun werkgever een duidelijk pensioenplan opstellen. Die mogelijkheid bieden bedrijven nog veel te weinig. Een andere wens is bijvoorbeeld een verplicht basispensioen plus een gedeelte dat werknemers zelf kunnen invullen.


Dertigers hebben andere behoeften

Een zelf te besteden pensioendeel. Voor jongeren tot plus minus 30 jaar zou dat een uitkomst zijn. In het onderzoek gaven zij aan liever een jaarlijkse uitkering te krijgen die ze zelf kunnen besteden, dan een vaste inleg in een pensioenfonds. Dat klinkt onverstandig, maar er valt absoluut iets voor te zeggen.

In deze levensfase kopen mensen vaak hun eerste huis. Door de strenge leennormen is daar steeds meer eigen geld voor nodig. Als je 28 bent en maandelijks 1.000 euro huur betaalt, blijft er weinig over om te sparen voor een koophuis. Enkele jaren je pensioengeld oppotten voor de kosten koper is zo bezien een zinnige besteding. Bovendien bouw je met een hypotheek ook vermogen op voor later.

Zorgen over hoogte pensioenbedrag

Iets minder dan de helft (47%) van de werknemers is bang dat het pensioen ontoereikend is om dezelfde levensstijl na hun carrière vol te houden. Dat zijn reële zorgen. Ze verwachten daarbij hulp van hun werkgever, maar dat gebeurt niet altijd. Terwijl bedrijven volgens Mercer met tips en voorlichting veel van die zorgen kunnen wegnemen.

Eerder stoppen met werken

Eenzelfde percentage werknemers is bezorgd of ze wel de financiële mogelijkheden hebben om eerder te stoppen met werken. Nu de finishlijn steeds verder vooruit geschoven wordt, is dat steeds moeilijker. Als de pensioenopbouw via de werkgever niet voorziet in een vervroegd pensioen, kun je als werknemer ook zelf een pensioenproduct kiezen.

Wijzer in Geldzaken concludeerde al dat meer dan de helft van de 55-plussers niet wil doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd. Zelf actie ondernemen gebeurt nog weinig.

Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoe je pensioen er nu voor staat. Je bent echter niet alleen afhankelijk van je werkgever. Je kunt ook zelf extra maatregelen nemen om na je pensioen een goed inkomen te behouden of eerder te stoppen met werken. Een onafhankelijk financieel adviseur kan je hier meer over vertellen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie