Nieuws

Geboren in 1971? Je AOW begint pas in 2040

Ben je geboren na 1971? Ga er maar vanuit dat je tot 69e moet blijven werken. Als er niets verandert, is dat volgens een Tilburgse promovendus onvermijdelijk.

dinsdag 21 november 2017
Geboren in 1971? Je AOW begint pas in 2040

Stoppen op je 65e is al lang niet meer in brons gegoten. In relatief korte tijd zijn we gewend geraakt aan hogere pensioenleeftijden. Maar wat is het eindstation? De levensverwachting loopt nog steeds op en we gaan eerder minder dan meer werken. Econoom Willem Heeringa verwacht dat de AOW-leeftijd geleidelijk verhoogd moet worden tot 69 jaar in 2040. Dat kun je voorkomen.

Heeringa onderzocht de demografische ontwikkelingen van alle generaties tussen 1892 en 2000 om een voorspelling te kunnen doen voor de toekomst. Volgens zijn promotieonderzoek is 69 als pensioenleeftijd onvermijdelijk.

Werkenden betalen voor gepensioneerden

Omdat de AOW een omslagstelsel is, betalen de werkenden van nu rechtstreeks de oudedagsvoorziening van de gepensioneerden. De verhouding tussen werkenden en gepensioneerden raakt echter uit balans. Dan zijn er drie mogelijkheden om de AOW in stand te houden.

  • De premie verhogen voor werkenden
  • De uitkering verlagen voor gepensioneerden
  • Het aantal ontvangers verkleinen door de leeftijdsgrens te verhogen

De overheid kiest voor het laatste. In de toekomst wordt de AOW-leeftijd zelfs direct gekoppeld aan de levensverwachting, waardoor er in theorie geen maximum aan de stijging zit.

Een daling na 2045?

Werken tot je bijna 70 bent is een schrikbeeld. Maar zal het werkelijk zo'n vaart lopen? Daarover verschillen de meningen. De demografische bubbel van vlak na de oorlog verdwijnt langzaam uit de grafiek. Omdat er geen tweede golf geweest is, kan dat volgens een Nijmeegse professor demografische geschiedenis leiden tot een normalisering van de AOW-leeftijd. Dat zou betekenen dat de pensioengerechtigde leeftijd teruggeschroefd kan worden na 2045.

Anderzijds zijn er ook economen die 69 een conservatieve schatting vinden. Stoppen op 71 is volgens hen realistischer voor de twintigers van nu.

Je pensioen in eigen hand houden

Als je niets doet, maak je jezelf afhankelijk van de politiek wanneer je met pensioen mag. Veel mensen investeren daarom naast het verplichte bedrijfspensioen ook zelf in een pensioenproduct. Eerder stoppen met werken wordt zo weer een eigen beslissing.

Extra pensioen opbouwen is fiscaal het aantrekkelijkst met een pensioenproduct. Daar zijn talrijke variaties in. Over het algemeen geldt wel dat hoe eerder je begint, hoe goedkoper het is.

Heb jij een pensioenplan gemaakt? Vaak kun je via het pensioenfonds van je werkgever inventariseren hoe het gesteld is met jouw pensioenopbouw. Kun je wat meer hulp gebruiken, of weet je al dat je extra wilt investeren om eerder te stoppen met werken of simpelweg meer geld over te houden? Neem dan eens contact op met een pensioenadviseur.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie