Nieuws

Een natura of een restitutie zorgverzekering. Waar kies jij voor?

De premies van alle zorgverzekeringen zijn bekend. De keuze is nu aan jou. Ga je voor een natura zorgverzekering of een restitutiepolis? We zetten de verschillen op een rij.

vrijdag 17 november 2017
Een natura of een restitutie zorgverzekering. Waar kies jij voor?

Niet alleen Sinterklaas, oliebollen en de kerstboom zijn een vaste prik in de laatste weken van het jaar. Ook de zorgverzekering heeft zich genesteld in de feestmaand. Wil je wisselen van zorgverzekering? Dat kan tot uiterlijk eind december. Je kunt kiezen tussen een natura of een restitutie zorgverzekering. Wat is het verschil en wat past bij jouw situatie?

Het grootste verschil tussen beide soorten zorgverzekeringen is de mate waarin je vrij bent om je eigen zorgverlener te kiezen. Het gaat dan om zorg die onder de basiszorgverzekering valt.

Natura versus restitutie zorgverzekering

Bij een restitutie zorgverzekering maakt het voor het vergoeden van de zorg niet uit naar welke aanbieder je gaat. Bij een natura zorgverzekering werkt dat anders. Daar heb je alleen recht op een vergoeding als je naar een zorgverlener gaat waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft gesloten. Wanneer je toch kiest voor een andere zorgverlener, loop je het risico een deel van de rekening zelf te moeten betalen.

Declareren verloopt soms anders

Een ander verschil tussen een restitutie- en een natura zorgverzekering is de wijze van declareren. Zodra je het eigen risico voorbij bent, krijg je met een naturapolis zelf nooit meer een rekening van een arts. Die gaat altijd rechtstreeks naar de zorgverzekering.

Bij een restitutiepolis kan het gebeuren dat je er zelf nog tussen zit. Als de zorgverzekeraar geen contract heeft met jouw arts, krijg je de kosten wel vergoed, maar moet je ze eerst voorschieten. Torenhoge ziekenhuisrekeningen hoef je overigens nooit voor te schieten.

De combinatiepolis

Sommige zorgverzekeraars hebben met de combinatiepolis nog een derde smaak. Daarbij hangt het van het type zorg en de zorgverlener af of je recht hebt op volledige vergoeding of niet. Zo kan het zijn dat je wel bij iedere fysiotherapeut terecht kan maar dat een knieoperatie bij een gecontracteerd ziekenhuis moet plaatsvinden.

Lagere premie bij natura

Zorgverzekeraars kunnen bij een natura zorgverzekering specifieke afspraken maken met artsen en ziekenhuizen. Ze hebben zo meer controle over de kosten. Dit zie je terug in de premie. De premie van een natura zorgverzekeringen is in de regel lager dan een zorgverzekering met volledig vrije zorgkeuze. Het verschil kan oplopen tot € 180 per jaar.

Waar kies jij voor?

Je kunt niet stellen dat één van de twee type zorgverzekeringen per definitie beter is. Het hangt af van jouw situatie en wensen op zorggebied. Vind je het belangrijk om altijd zelf de keuze te hebben waar je voor zorg naartoe gaat? Dan is dat een bewuste keuze waarvoor je ook meer premie betaalt.

Het is zinvol om voordat je kiest bij de zorgverzekeraar na te gaan welke zorgverleners niet onder de volledige dekking vallen bij een naturapolis. Gaat het maar om enkele ziekenhuizen en zorgverleners ver uit jouw buurt, dan merk je daar in de praktijk minder van. Voor de duurdere restitutie zorgverzekering kiezen heeft in dat geval weinig meerwaarde.

Het kan lonend zijn om na te gaan of jouw zorgverzekering nog de beste premie en voorwaarden biedt. Neem in de vergelijking ook het zorgaanbod en de voorwaarden mee. Zo voorkom je ook dat je voor de goedkoopste optie gaat en daar later spijt van krijgt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie