Bijna alle woningbezitters maken winst op hun huis
19 van de 20 koopwoningen zijn nu meer waard dan ze kostten bij aanschaf. Een kwart daarvan staat zelfs virtueel op een winst van € 100.000 of meer.

Op de eerste plaats is een huis bedoeld om in te wonen. Maar koop je een huis, dan is het ook een uitstekend middel om vermogen op te bouwen. Dat bouw je op door maandelijkse aflossing en door waardestijging. Inmiddels is 96 procent van alle koopwoningen in Nederland meer waard dan ze bij aanschaf kostten, blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Calcasa.
Het pessimisme van de crisisjaren hebben we definitief achter de rug. Calcasa onderzocht hoeveel huizen in prijs zijn gestegen sinds ze werden gekocht. De cijfers zijn voor bijna alle woningeigenaren positief. De helft van alle huizen is minstens 20 procent meer waard geworden. Gemiddeld is dat een waardestijging van 43.000 euro. Een kwart van de eigenaren kijkt zelfs tegen een virtuele winst van 100.000 euro of meer aan.
Lees ook: Hypotheekrente vastzetten: kort of lang?
Randstad koploper, maar winst is overal
Grote winsten worden vooral gemaakt in de Randstad. In andere provincies hield het lange tijd niet over. Verschillen zijn er nog steeds, maar de waardestijgingen vinden inmiddels overal plaats.
Wat valt op?
Vooroorlogs wonen is populair. Hoewel de huizen kleiner zijn en ongetwijfeld een stuk minder goed geïsoleerd dan de huidige standaard, staan ze meestal wel op populaire locaties. Wonen in een huis dicht bij het centrum in een wijk met charme wordt door kopers hoog gewaardeerd.
Appartementen zijn niet aan te slepen. Dat er een tekort aan nieuwbouwwoningen ontstond in de crisistijd, is voornamelijk terug te zien bij de appartementen. De vraag is veel groter dan het aanbod. Een gemiddelde stijging van 11 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2016 is het gevolg.
Vrijstaande villa's zijn er voldoende. De grootste prijsstijgingen zijn te vinden in de betaalbare categorieën. Normale eengezinswoningen van 2,5 tot 3,5 ton zijn het meest gezocht.
Steeds minder huizen onder water
De prijsstijgingen zorgen ook voor een razendsnelle afname van het aantal hypotheken dat onder water staat. Begin dit jaar waren er nog 340.000 huishoudens met een hypotheek hoger dan de woningwaarde. Eind september waren dat er nog maar 213.000. Het aantal gedwongen verkopen daalde tot 1.357. Dat zijn er ruim 34 procent minder dan een jaar geleden.
Huur je nog en zou je een huis willen kopen? Een hypotheekadviseur kijkt graag met je mee naar de mogelijkheden. Ook zonder vast contract is er tegenwoordig meer mogelijk dan je denkt. Heb je een koophuis en denk je aan doorstromen? Een onafhankelijk adviseur helpt je op weg met het inventariseren van je budget. Laat je gegevens achter voor een vrijblijvende afspraak.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist