Nieuws

Welkom op de oververhitte huizenmarkt!

De huizenprijs stijgt maar door: een kwart van de huizen wordt boven de vraagprijs verkocht. In de drukke steden is het aanbod kleiner dan de vraag. Hoe nu verder?

vrijdag 13 oktober 2017
Welkom op de oververhitte huizenmarkt!

In populaire steden verkochten NVM-makelaars minder huizen in het afgelopen kwartaal. Niet omdat het slecht gaat. Integendeel, er stonden simpelweg te weinig huizen te koop om aan de vraag te voldoen. De huizen die te koop staan zijn bovendien zo hard in prijs gestegen, dat het kopers afschrikt. Welkom op de oververhitte huizenmarkt!

Vooral in de drukke steden is er sprake van een adempauze voor makelaars. In Amsterdam daalde het aantal verkopen met 17 procent. Ook in steden als Delft en Leiden nam het aantal verkopen af. Naast een beperkte keuze uit te koop staande huizen loopt ook de nieuwbouw niet in de pas met de grote vraag.

Achterblijvers in opmars

In de landelijke gebieden zijn de huizenprijzen de laatste jaren lang niet zo hard gestegen als in de grote steden. De stijging van het aantal verkopen was er ook minder extreem. Maar ook in die gebieden neemt nu het aantal verkopen toe. Die opmars zien we terug in regio’s als Noord-Limburg en Zuidoost-Groningen waar NVM-makelaars 30 procent meer huizen verkochten.

Huizenprijs stijgt fors

De gemiddelde prijs van een verkocht huis was het afgelopen kwartaal € 264.000. Een stijging van maar liefst 9,7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Als koper had je veel concurrentie van andere geïnteresseerden. Samen met het geringe aanbod zorgt dit voor beperkte onderhandelingsruimte. Sterker nog, bijna een kwart van de huizen wordt boven de vraagprijs verkocht.

Hoogtepunt prijzen bereikt?

De verhouding tussen de vraag en het aanbod is een bepalende factor voor de prijs van huizen. In Amsterdam, waar je kunt spreken van oververhitting, zien makelaars de gemiddelde prijs dalen. Kopers kunnen de vraagprijzen niet meer betalen of kunnen simpelweg geen geschikt huis meer vinden. Hierdoor daalt het aantal verkopen, wat een verdere prijsstijging afremt.

Lang niet in alle regio’s is de krapte zo goed merkbaar als in de hoofdstad. In die regio’s is er zowel relatief veel aanbod als veel koopinteresse. Pas wanneer de vraag sneller afneemt dan het aanbod valt een stagnatie van de prijzen te verwachten. Op dit moment  is de kans nog groter dat de kopers over elkaar heen buitelen in hun zoektocht naar een geschikte woning.

De huizenmarkt draait op volle toeren. Zo goed zelfs dat de schaarste aan (betaalbare) woningen een probleem wordt. Geef je de voorkeur aan rust en ruimte? Dan heb je als koper keuze uit meer huizen en is de kans kleiner dat je de hoofdprijs betaalt. Graag kijken we met je mee naar je hypotheekmogelijkheden. Laat hieronder je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie