Nieuws

Wat heb je nodig voor een pensioenplan?

Vermogen opbouwen is een stuk prettiger als je helder hebt waar je het voor doet. Kies dus niet onvoorbereid zomaar een pensioenproduct, maar maak eerst een pensioenplan.

dinsdag 16 mei 2023
Wat heb je nodig voor een pensioenplan?

Van hoeveel geld kun je straks leven? Iedereen heeft wel eens op mijnpensioenoverzicht.nl gekeken. Maar heb je wel eens met die bedragen gerekend? Sinds de AOW-leeftijd opgehoogd is, willen veel mensen eerder stoppen met werken. Dat heeft gevolgen voor het pensioen dat je ontvangt. Heb je geen idee? Dan wordt het tijd voor een pensioenplan.

Een pensioenplan kun je samen maken met een financieel adviseur. Het is een misverstand dat een adviseur je slechts een aantal aanbieders van pensioenproducten voorlegt die je zelf ook online kunt vinden. Uiteindelijk gaat het om de onderbouwing van je keuzes. Er zijn nogal wat variabelen die belangrijk zijn voor je uiteindelijke keuze.

Welke vragen beantwoord je voor een pensioenplan?

  • Waar spaar je voor?

Dat lijkt een simpele vraag - pensioen natuurlijk! -, maar dat is niet helemaal waar. Is eerder stoppen met werken een doel? Of wil je in de aanloop naar je pensioen minder gaan werken? Heb je een pensioendroom, jaarlijks overwinteren in Zuid-Europa bijvoorbeeld, of wil je vooral zekerheid van inkomen? Iedereen heeft een ander idee bij stoppen met werken en daar zitten verschillende scenario's aan vast.

  • Hoeveel heb je al opgebouwd?

Voor de hand liggend zijn de gegevens op mijnpensioenoverzicht.nl, maar je hebt ook andere potjes. Als je een koophuis hebt dan kun je geld opgebouwd hebben met je hypotheek. Met een aflossingsvrije hypotheek heb je misschien uitzicht op overwaarde. Je hebt wellicht spaargeld of beleggingen. Deze voorzieningen zijn allemaal onderdeel van je pensioenplan.

  • Wat verwacht je in de toekomst?

Verwacht je grote financiële ontwikkelingen voor je pensioendatum? Ben je van plan om nog eens vrijstaand te gaan wonen of verwacht je ooit een erfenis? Bestaat er een risico op een inkomensterugval of denk je juist promotie te gaan maken? Financiële onzekerheden neem je uiteraard mee in je plan, maar zaken die je goed kunt voorspellen natuurlijk ook.

Je pensioenplan is de basis van je keuzes

Met de antwoorden op deze vragen maak je een pensioenplan. Als dat plan er is, kun je op zoek naar het pensioenproduct dat er het beste bij past. De mogelijkheden van vermogensopbouw zijn talrijk. Geld bijeen krijgen voor je pensioen kan met een bankspaarrekening, een lijfrentepolis of in een bestaand pensioenfonds.

Je kunt naar aanleiding van je pensioenplan ook tot de conclusie komen dat je genoeg spaart voor je toekomst. Of dat een pensioenproduct in jouw geval niet de beste keuze is. Een adviseur heeft geen financieel belang bij de uiteindelijke keuze die je maakt.

Vele aanbieders, vele voorwaarden

Als je de vorm hebt gekozen, kun je de aanbieder gaan uitzoeken. Zo veel aanbieders als er zijn, zoveel voorwaarden heb je. Staar je niet alleen blind op de kosten, maar ook op de vrijheden die je hebt om wijzigingen te maken.

Wordt het voor jou tijd om eens werk te maken van je pensioen? Een financieel planner kan je helpen met het maken van een plan. Je zult merken dat vermogen opbouwen een stuk prettiger is als je helder voor ogen hebt waar je het voor doet.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie