Nieuws

Overwinteren in de zon? Sluit de juiste zorgverzekering af!

Overwinteren in de zon blijft populair onder gepensioneerden. Ga je deze winter naar Zuid-Spanje? Controleer vooraf of je voldoende verzekerd bent voor medische kosten.

donderdag 12 oktober 2017
Overwinteren in de zon? Sluit de juiste zorgverzekering af!

De komende maanden verruilen weer veel gepensioneerden de koude Nederlandse winter voor de buitenlandse zon. Ze hebben genoeg van de regen en wind in ons land en gaan liever voor 15 graden met een zachte bries. Heb jij ook plannen om te overwinteren? Kijk dan of de dekking van je huidige zorgverzekering voldoende is. Vóór 1 januari 2018 kun je nog overstappen.

Tijdens de wintermaanden in het buitenland blijft je Nederlandse zorgverzekering gewoon geldig. Je hebt pas een zorgverzekering uit een ander land nodig als je in dat land gaat werken of er langer dan een jaar verblijft. Maar een basiszorgverzekering vergoedt niet standaard alle zorgkosten als je in het buitenland ziek wordt.

Spoedeisende en niet-spoedeisende hulp

De meeste basiszorgverzekeringen vergoeden alleen de behandelingen die niet kunnen wachten tot je terug bent in Nederland. Spoedeisende hulp dus. Of niet-spoedeisende zorg gedekt is, hangt helemaal af van de specifieke zorgverzekering die je bij een verzekeraar afgesloten hebt. Controleer daarom in de voorwaarden van je huidige zorgverzekering wat wel en niet gedekt is.

Beperking aan basiszorgverzekering

Beland je tijdens je overwintering in het buitenland in het ziekenhuis? Dan krijg je met de basiszorgverzekering alleen de kosten tot aan het Nederlandse behandeltarief vergoed. Is je rekening hoger? De meerprijs betaal je zelf. Hoewel reguliere Spaanse zorg vaak goedkoper is dan in Nederland, kun je van een koude kermis thuiskomen als het behandelcentrum een privékliniek blijkt.

De basisverzekering vergoedt bovendien niet de kosten van repatriëring als je zo ziek bent dat je liever terug naar huis gaat. Dat doet een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering wel.

Zorg dat je niet dubbel verzekerd bent

Wil je uitgebreider verzekerd zijn voor zorgkosten in het buitenland, met 100 procent buitenlands tarief en repatriëring? Je kunt een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking afsluiten. Of je reisverzekering uitbreiden met de aanvullende dekking op ‘medische kosten’ of ‘geneeskundige kosten’. Allebei hoeft niet. Vergelijk op voorwaarden en kosten om te bepalen wat de beste optie is.

Vraag altijd bij je zorgverzekeraar de EHIC zorgpas aan. Hiermee is voor het buitenlandse ziekenhuis meteen duidelijk dat je verzekerd bent. Neem ook het nummer van de alarmcentrale van je zorgverzekeraar mee. Zo kun je telefonisch overleggen met een Nederlandse arts.

Besparen op je reisverzekering

De meeste reisverzekeringen hebben een periode van 60 aaneengesloten dagen waarin je verzekerd op vakantie kunt zijn. Op dag 61 vervalt de dekking. Tegen een meerprijs kun je de maximale duur van de dekking wel verlengen. Bijvoorbeeld 180 of 365 aaneengesloten dagen.

Wil je van november tot en met eind februari overwinteren zonder extra kosten voor je reisverzekering? Zodra je in deze periode één dag thuis bent geweest, gaat er weer een nieuwe periode van 60 dagen in. Vier Kerst dus lekker bij je familie in Nederland.

Vind je het lastig om te bepalen of je de juiste zorgverzekering en reisverzekering voor je wintermaanden in het buitenland hebt? Ga eens langs bij je financieel adviseur. Die helpt je met je verzekeringen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie