Nieuws

Je nieuwe huis energiezuinig? Zo krijg je ruim 10% extra hypotheek!

Als je energieneutraal of energiezuinig wil wonen, dan kun je veel meer lenen voor je huis dan je misschien denkt!

maandag 30 oktober 2017
Je nieuwe huis energiezuinig? Zo krijg je ruim 10% extra hypotheek!

Hypotheekregels worden zelden soepeler. Je moet bijvoorbeeld steeds meer eigen geld meenemen als je een huis wil kopen. Er is echter een uitzondering. Als je je huis superenergiezuinig maakt, dan kun je meer lenen. Regel bekend: 106 procent? Nee, je kunt voor energiebesparende maatregelen zelfs ruim 10 procent meer lenen. Zo werkt het!

Voor nieuwbouwhuizen hebben we in Nederland heel strenge regels. Die moeten steeds energiezuiniger worden. Het liefst zelfs helemaal energieneutraal. Voor bestaande huizen gelden die regels niet, terwijl er wel een wereld te winnen valt. Om woningkopers aan te sporen hun nieuwe huis te verduurzamen, krijg je te maken met soepeler hypotheekregels.

Verder dan 106 procent

Dat je meer mag lenen is vaak wel bekend. Je mag tot 106 procent van de woningwaarde lenen, mits je die 5 procent in energiebesparende maatregelen steekt. Dat zou betekenen dat je maximale hypotheek voor een huis van € 200.000 inclusief verbouwing € 212.000 bedraagt. Dat is echter te beperkt. Heb je echt grote plannen om je nieuwe huis energiezuinig of zelfs -neutraal te maken, dan kun je veel verder gaan.

Woningwaarde voor verbouwing € 200.000
Kosten voor energiebesparende verbouwing € 20.000
Woningwaarde na verbouwing € 208.000

Zonder de energiebesparende verbouwing kun je in 2017 maximaal € 202.000 lenen (101%). Met de energiebesparende verbouwing leen je in dit voorbeeld echter € 220.480. Dat is ruim 110 procent van de woningwaarde! Voor deze hypotheek mag je rekenen met de woningwaarde ná de verbouwing. Dus 106% van € 208.000 = € 220.480.

Inkomenseisen ook opgerekt

Als je 20.000 euro extra wil lenen voor energiebesparende voorzieningen (EBV), dan moet het natuurlijk wel kunnen. Je maximale hypotheek is niet alleen afhankelijk van de waarde van het huis, maar ook van je inkomen. Omdat een energiezuiniger huis ook je energierekening omlaag brengt, wordt maximaal 9.000 euro van je energiebesparende verbouwing buiten beschouwing gelaten.

Zou je op basis van je inkomen maximaal 212.000 euro mogen lenen, dan kun je dankzij de versoepeling van de inkomenseisen nog steeds de energiebesparende verbouwing uitvoeren.

Veel besparingen denkbaar

Wil jij je steentje bijdragen aan het klimaat? De verruiming van de leenregels voor energiebesparende voorzieningen geven je een mooi budget om echt iets voor elkaar te krijgen. Kostbare investeringen als zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler komen zo ineens binnen handbereik.

Let wel op. De extra financieringsruimte die je creëert met energiebesparende maatregelen moet wel echt ingezet worden voor een energiebesparende verbouwing. Is je maximale leenruimte volgens je berekening groter geworden dan je investering in duurzaamheid, dan kun je nog steeds niet meer lenen dan de kosten van je verbouwing.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie