Nieuws

Jaren keurig huur betaald? Dat kan voldoende zijn voor een hypotheek

Huur jij nog maar wil je liever een huis kopen? De nieuwe normen van het Nibud geven je meer kans op een hypotheek.

donderdag 26 oktober 2017
Jaren keurig huur betaald? Dat kan voldoende zijn voor een hypotheek

Ben je de jaarlijkse huurstijgingen zo zat en wil je liever kopen? Dan is er goed nieuws. Dankzij nieuwe Nibud-normen heb je als huurder mogelijk meer kans om in aanmerking voor een hypotheek te komen. Nu kunnen de hypotheekregels huurders soms in de weg zitten.

Voor veel mensen is een koopwoning goedkoper dan het huurhuis waar ze nu in wonen. De maandlasten voor een hypotheek zijn lager en je hebt meer zekerheid over wat je de komende jaren gaat betalen. Bovendien los je af, dus bouw je vermogen op. Maar dat je al jaren je huur goed kunt betalen, wegen banken niet mee als factor voor een hypotheek.

Voor veel huurders die liever kopen is dat heel frustrerend.

Wat wel en niet meetelt bij een hypotheek

Banken kijken niet naar wat je de afgelopen jaren aan huur betaald hebt. Dat is immers niet helemaal te vergelijken met de lasten van een koper. Een koper maakt meer kosten dan een huurder. Onderhoud aan het huis bijvoorbeeld, maar ook de premie van de opstalverzekering, de ozb en waterschapsbelasting.

Omdat het Nibud nu heeft aangegeven hoe hoog die extra kosten ongeveer zijn, kan een bank op alternatieve wijze berekenen welke maandlasten iemand kan dragen. Althans, dat vindt een grote keten van hypotheekadviseurs.

Nieuwe normen bieden kans voor huurders

Volgens het Nibud bedrag de extra kosten die een koper wel heeft en een huurder niet, jaarlijks 1,4 procent van de woningwaarde. Als je die kosten aftrekt van je maandelijkse huur, dan hou je volgens de adviesketen het bedrag over dat je uit zou mogen geven aan hypotheeklasten.

Rekenvoorbeeld

Je hebt een huis op het oog van 250.000 euro. De jaarlijkse onderhoudskosten zullen volgens het Nibud ongeveer 3500 euro zijn. Je betaalt nu 850 euro per maand, ofwel 10.200 euro per jaar. Met het bedrag aan onderhoudskosten houd je nog 6700 euro per jaar over voor je hypotheek. Elke maand kun je maximaal 558 euro aan hypotheek betalen.

Die onderbouwing zou mogelijk voldoende zijn om een hypotheekverstrekker ervan te overtuigen dat je wel degelijk de hypotheeklasten kunt betalen. Of het ook werkelijk lukt? Dat is afhankelijk van de inschikkelijkheid van de bank en de overtuigingskracht van de hypotheekadviseur. Garanties zijn niet te geven. Maar het feit dat het percentage genoemd wordt, is zeker een opening.

Of het lukt om een hypotheek te krijgen, hangt altijd van je persoonlijke situatie af. Wil je graag weten wat jouw mogelijkheden zijn om een huis te kopen? Vul hieronder je gegevens in voor een vrijblijvende afspraak met een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie