Nieuws

Elke dag 10 autobranden: wat als jouw auto ernaast staat?

Wat als jouw auto naast de uitgebrande auto stond? Alleen de juiste verzekering dekt de schade.

donderdag 19 oktober 2017
Elke dag 10 autobranden: wat als jouw auto ernaast staat?

In de eerste negen maanden van dit jaar gingen er maar liefst 2.808 auto’s in vlammen op. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Dat zijn er ruim 10 per dag! Als er één auto in brand vliegt, kan dat makkelijk overslaan. Wat als jouw auto niet de brand veroorzaakte, maar je wel schade hebt omdat je ernaast geparkeerd stond?

Vooral in Brabant en Zuid-Holland moeten auto-eigenaars vrezen voor brandschade. Woon je in Limburg, Overijssel, Utrecht of Zeeland, dan hoef je minder bang te zijn. Volgens het Verbond van Verzekeraars bedraagt de schade van een gemiddelde autobrand 10.000 euro. Dan is het prettig als je verzekering de schade vergoedt.

Juiste autoverzekering belangrijk

Als jouw auto geparkeerd staat naast een auto die in brand vliegt, dan kun je jouw brandschade meestal niet verhalen op de auto die de brand veroorzaakte. Je moet aan kunnen tonen dat de ander aansprakelijk is voor het ontstaan van de brand. Als de eigenaar van de andere auto niet veel te verwijten valt, dan heb je pech.

Je eigen autoverzekering moet dus dekking bieden. Die dekking is er alleen alleen als je auto minstens WA+ (ook wel beperkt casco) verzekerd is. Alleen een WA-verzekering is onvoldoende. Heb je een WA+ of allrisk autoverzekering, dan heeft de schademelding geen gevolgen voor de premie die je betaalt.

Houd bij WA+ verzekeringen en allrisk verzekeringen wel rekening met een eigen risico. De hoogte vind je in de voorwaarden van je autoverzekering. Heb je alleen een WA-verzekering op je auto, dan is er geen dekking voor brandschade. In dat geval draai je zelf voor de volledige kosten op.

Brandschade door vandalisme

Volgens het Verbond van Verzekeraars is het merendeel van de autobranden aangestoken. Door een pyromaan of als vandalisme. Slechts een klein deel van de branden is het gevolg van mechanisch falen. “Dit kun je afleiden aan het tijdstip waarop de meeste auto’s in brand vliegen. Dat ligt vaak ergens tussen middernacht en vier uur ’s ochtends”, aldus een woordvoerder.

Schade door vandalisme is normaal gesproken alleen gedekt met een allriskverzekering en niet met WA+. De meeste verzekeraars maken echter een uitzondering voor brandschade door vandalisme. Zij vergoeden dan de schade ook met WA+. Dit vind je terug in de voorwaarden van je verzekering.

Wil je de kans op een autobrand verkleinen? Parkeer je auto dan altijd zo zichtbaar mogelijk, bijvoorbeeld in het licht van een lantaarnpaal. Lees de voorwaarden van je autoverzekering door op de dekking bij brandschade en vandalisme.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie