Nieuws

Dit kost de beperking van de hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek gaat naar maximaal 37% in 2023. Dat kost vooral de hoogste inkomens veel geld.

dinsdag 10 oktober 2017
Dit kost de beperking van de hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek wordt sneller afgebouwd. Veel sneller dan aanvankelijk de bedoeling was. Vanaf 2020 volgen drie jaar van telkens 3 procentpunt mindering, tot in 2022 nog maximaal 37 procent hypotheekrenteaftrek overblijft. Huiseigenaren worden gecompenseerd door een verlaging van de inkomstenbelasting en een verlaging van het eigenwoningforfait.

Over je eigen kabinetsperiode heen regeren blijft moeilijk. Zelfs als je in de volgende regering opnieuw de premier bent. Minister-president Mark Rutte maakt in het nieuwe regeerakkoord korte metten met zijn oude plannen voor beperking van de hypotheekrenteaftrek. Een plan met een horizon tot 2041. Dat zijn 28 jaar en minstens 7 keer verkiezingen. Een politieke eeuwigheid die al na één regeerperiode ophield te bestaan.

Hoeveel duurder wordt wonen?

Voor middeninkomens verandert er niet veel. Er komt op dezelfde termijn een vlaktaks aan met slechts twee schijven inkomstenbelasting. Tot ongeveer een inkomen van € 68.500 wordt het belastingtarief net geen 37 procent. Precies dat percentage mag je blijven aftrekken van je inkomen. Voor inkomens boven de € 68.500 wordt de inkomstenbelasting 49,5 procent. Toch mogen zij ook maximaal 37 procent aftrekken.

Om de gevolgen van de beperking te dempen wordt tegelijkertijd het eigenwoningforfait verlaagd. In de huidige situatie tel je 0,75 procent van de WOZ-waarde van je huis op bij je inkomen. Dat wordt stapsgewijs teruggebracht naar een bijtelling van 0,6 procent.

Hoeveel duurder wordt wonen?

Om te zien hoe groot de veranderingen zijn, is hieronder een vereenvoudigde berekening gemaakt. Dit overzicht houdt geen rekening met andere aftrekposten en bijtellingen dan de hypotheekrente en het eigenwoningforfait.

Hypotheek en WOZ-waarde € 350.000
Hypotheekrente 3%
Betaalde rente € 10.500
Bruto inkomen € 82.500

Situatie in 2018
Belastbaar inkomen op basis van 49,5% hypotheekrenteaftrek en 0,75% eigenwoningforfait:
€ 79.927

Situatie in 2023
Belastbaar inkomen op basis van 37% hypotheekrenteaftrek en 0,6% eigenwoningforfait:
€ 80.715

In 2023 heb je dus een hoger belastbaar inkomen. Daartegenover staat echter dat de inkomstenbelasting straks ook voor de hoogste schijf verlaagd wordt. Van 52% nu tot 49,5% in 2023.

Mengpaneel van belastingtarieven

Ga je netto meer betalen voor je huis? Dat hangt af van het geheel aan aftrekposten en bijtellingen dat het nieuwe kabinet in petto heeft. Er zijn talloze knopjes om aan te draaien die effect hebben op de totale belastingdruk.

De grootste veranderingen staan voor 1 januari 2020 op stapel. Als het kabinet Rutte III het zo lang volhoudt, zijn er slechts één jaar na de eerste grote beperking van de hypotheekrenteaftrek al verkiezingen. Zoals Rutte zelf laat zien, kan de situatie er na die verkiezingen weer heel anders uitzien.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie