Nieuws

Afbouwen voor pensioen graag, maar niet als het geld kost

Werknemers verwachten hulp van de baas om tot hun pensioen door te werken. Zelfredzaamheid onder werknemers is nog onvoldoende ingeburgerd.

dinsdag 31 oktober 2017
Afbouwen voor pensioen graag, maar niet als het geld kost

Meer dan de helft van de 55-plussers wil niet vol doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd. Ze willen afbouwen, minder gaan werken of simpelweg eerder stoppen. Hoe? Dat vinden ze vooral een zaak voor hun baas. Van de werkgever wordt verwacht dat die oplossingen bedenkt om de laatste jaren tot de 67e verjaardag vol te maken. Zelf actie ondernemen gebeurt nog te weinig.

Wijzer in Geldzaken vroeg duizend werknemers van 55 tot 67 jaar hoe zij de laatste jaren tot hun pensioen voor zich zien. Niet verrassend: slechts enkelen willen gewoon op volle kracht door blijven gaan. Werknemers die minder willen werken, zouden daar het liefst al 4,5 jaar voor hun laatste werkdag mee beginnen.

Werknemers rekenen op de baas

Veel werknemers blijken hun werk fysiek of mentaal belastend te vinden. Dat is één van de belangrijkste redenen om af te bouwen. Daarmee wordt niet alleen minder werken bedoeld, maar ook het overhevelen van verantwoordelijkheden naar jongere werknemers of het veranderen van functie. Op die manier afbouwen kan uiteraard alleen in overleg.

Opmerkelijk is echter dat 77 procent van de werknemers ervan uitgaat dat hun werkgever helpt bij het afbouwen. Slechts 2 van de 10 ondervraagden heeft al eens met zijn baas gesproken over de laatste dienstjaren. De zelfredzaamheid van de oudere werknemer laat dus flink te wensen over.

Minder werken kost geld

Minder werken of eerder stoppen met werken heeft financiële consequenties. Minder uren maken betekent nu eenmaal minder verdienen. Daar zijn werknemers nog vaak onvoldoende op voorbereid. Ook het overdragen van verantwoordelijkheden kan met een inkomensdaling gepaard gaan. 65 procent zou graag een stapje terug doen, maar slechts 23 procent accepteert dat ook als het minder geld oplevert.

Werk aan je zelfredzaamheid

Je hele leven in loondienst blijven bij dezelfde werkgever gebeurt nog zelden. Je wisselt van pensioenplan, van pensioenfonds en de maatschappij verandert. Het gespreide bedje dat je voor je zag, moet je tegenwoordig zelf opmaken. Dat hoeft geen probleem te zijn als je je daar financieel op voorbereidt.

Ook als werknemer is het verstandig om extra pensioenvermogen op te bouwen. Je houdt zelf de regie om te stoppen wanneer je dat zelf wilt. Juist die eerste jaren van je pensioen zijn zo waardevol.

Ben je niet van plan om tot 67 jaar voor een baas te werken? Maak dan een pensioenplan voor jezelf. Hoe eerder je begint, hoe meer je zelf de controle houdt. Heb je hulp nodig om een pensioenplan te maken? Een financieel adviseur helpt je met het vaststellen van je wensen en een financiële onderbouwing van je plannen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie