Nieuws

Waarom geen inboedelverzekering altijd een slecht idee is

Vooral veel jonge mensen hebben geen inboedelverzekering. Dat brengt grote risico's mee die goedkoop en eenvoudig te voorkomen zijn.

dinsdag 12 september 2017
Waarom geen inboedelverzekering altijd een slecht idee is

Nog steeds zijn er in Nederland veel mensen die geen inboedelverzekering afsluiten. Vaak gaat het om jongeren die voor het eerst uit huis gaan wonen of die hun studentenhuis verlaten voor een huurappartement. Om meerdere redenen is onverzekerd wonen een slecht idee. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij brand als je geen inboedelverzekering hebt?

Met je diploma op zak verhuis je naar een huurappartement voor jezelf. Je interieur bestaat zoals bij zoveel pas afgestudeerden uit tweedehands meubels en leuke Marktplaats-vondsten. Je laptop heb je sinds je eindexamen en die dikke plasmabuis hing voorheen bij je ouders aan de muur. Waarom zou je voor die spullen een inboedelverzekering afsluiten?

Alles vervangen is altijd duur

De eerste reden: afzonderlijk hebben je spullen misschien niet veel waarde, bij elkaar is het altijd meer dan je denkt. Daar kom je pas achter als je alles moet vervangen. Een nieuw garderobe bijvoorbeeld. Hoeveel broeken heb je? Wat kostte je winterjas? Droeg je een pak bij je diploma-uitreiking? Vergis je niet in de vervangingswaarde van alleen al je kleding.

Is brand een klein risico? Misschien. Maar je bent niet alleen, je hebt waarschijnlijk ook buren. Ontstaat daar brand, dan heb je ongetwijfeld zelf ook schade. Normaal kun je dat probleemloos claimen op je eigen inboedelverzekering. Die vergoedt ook brandschade die ergens anders is ontstaan. Zonder inboedelverzekering moet je je onderburen aansprakelijk stellen voor je schade.

Wie is er aansprakelijk bij brand?

Daar komt een probleem om de hoek. Zijn je buren wel aansprakelijk? Het feit dat de brand ontstond in hun appartement, maakt ze nog niet direct aansprakelijk. Je moet dat kunnen aantonen. Als ze niet aansprakelijk zijn, moet je zelf op zoek naar degene die je de brand wel kunt verwijten. Het risico bestaat dat die zoektocht nergens op uitdraait. Een blikseminslag is overmacht voor alle partijen.

Hebben je onderburen een pan op het vuur laten staan? Dan zijn ze aansprakelijk voor de brand en dus ook voor jouw schade. Dan kun je ze aansprakelijk stellen en vurig hopen dat ze een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. Hebben ze die niet, dan wordt het een heel lastig verhaal om je schade vergoed te krijgen. Ze zullen dan alles uit eigen zak moeten betalen.

Vergoeding inboedelverzekering altijd royaler

Hebben ze wel een aansprakelijkheidsverzekering, dan krijg jij je schade vergoed. Maar wel met een kanttekening: op alles wat je bezat wordt meteen afgeschreven. Inboedelverzekeraars hebben een nieuwwaarderegeling. Meestal houdt zo'n regeling in dat je de nieuwwaarde vergoed krijgt van de spullen die nog niet op 60 procent van hun levensduur zijn. Een inboedelverzekering keert dus veel meer uit dan de aansprakelijkheidsverzekering van de buren.

Kortom, voor nog geen tientje per maand verzeker je jezelf tegen de grootst denkbare materiële ellende. Zelfs als je denkt dat je bezittingen toch niet zo veel waard zijn. Wil je meer informatie over een voordelige inboedelverzekering? Een verzekeringsadviseur kan je helpen met het vinden van een passende inboedelverzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie