Nieuws

Verrassing: zorgverzekering in 2018 toch goedkoper

De eerste zorgverzekeraar heeft de premie voor de zorgverzekering van 2018 bekend gemaakt. Niemand verwachtte het, maar volgend jaar ben je toch goedkoper uit.

dinsdag 26 september 2017
Verrassing: zorgverzekering in 2018 toch goedkoper

Duurdere zorg in 2018? Welnee. De Schiedamse zorgverzekeraar DSW verlaagt tegen alle verwachtingen in de zorgpremie. De basiszorgverzekering kost er volgend jaar 107,50 euro per maand. Dat is 50 cent minder dan in 2017. DSW heeft nooit de goedkoopste zorgverzekering van Nederland gehad. De kans is groot dat de premie van andere zorgverzekeringen dan ook lager uitvalt.

Waarom wordt de premie van de zorgverzekering lager? Volgens DSW komt dat omdat de lonen en prijzen in de zorg dit jaar minder hard zijn gestegen dan begroot werd. Omdat er nu een overschot is, verwacht de zorgverzekeraar hetzelfde overschot ook voor 2018. Een lagere zorgpremie is het gevolg.

Dat de schattingen van het kabinet over de zorgpremie niet uitkomen, komt vaker voor. Het is dit jaar wel extra opmerkelijk omdat juist DSW begin augustus zelf ook een verhoging aankondigde. Opmerkelijk omdat de ontwikkeling van de lonen toen ook al duidelijk moet zijn geweest.

DSW verlaagt ook eigen risico

DSW directeur Chris Oomen toverde nog een konijn uit de hoed. Terwijl de aanstaande coalitiepartijen met een gul gebaar de voorgenomen verhoging van het al torenhoge eigen risico schrapten, verlaagt Oomen het eigen risico juist voor DSW klanten. Niet 385, maar 375 euro. Een symbolisch bedrag, maar daar heeft de DSW topman een verklaring voor.

Het eigen risico bedoeld om 'onnodige zorg' af te remmen. Een obstakel om met een bloedneus in de wachtkamer van de eerste hulp plaats te nemen. Volgens Oomen is het eigen risico inmiddels zo ver opgelopen, dat een extra verhoging niet meer leidt tot een afname van onnodige zorg. De symbolische verlaging dient als protest om een betere verdeling van zorgkosten tussen zieke en gezonde mensen voor elkaar te krijgen.

150 miljoen extra naar de polishouder?

Als het kabinet de voorgenomen verhoging van het eigen risico tot 400 euro schrapt, dan zullen de zorgverzekeraars de extra kosten die ze moeten maken doorberekenen aan de klant. De oppositiepartijen willen die premieverhoging voorkomen door de zorgverzekeraars te compenseren met eenmalig 150 miljoen euro.

De kans dat die compensatie er komt is klein, maar DSW zal die in ieder geval teruggeven aan de klant. De zorgpremie zou dan dalen tot 106,50 per maand. Oomen verwacht dat ook andere zorgverzekeringsmaatschappijen de eventuele compensatie zullen teruggeven aan hun klanten.

Alle zorgverzekeraars moeten dit jaar uiterlijk voor 12 november de premie van hun basiszorgverzekering publiceren. Dat is een week eerder dan voorheen gebruikelijk was. De overheid wil mensen zo langer de tijd geven om de polissen met elkaar te vergelijken. Overstappen kan tot en met 31 januari 2018 als je je oude polis voor 31 december hebt opgezegd.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie