Nieuws

Rechtsbijstandverzekering helpt als je vlucht vertraagd was

Je gelijk halen bij een vluchtvertraging vergt vaak een lange adem. Je rechtshulpverzekering neemt je de zorg uit handen.

maandag 4 september 2017
Rechtsbijstandverzekering helpt als je vlucht vertraagd was

Nederland is weer aan het werk. In het hele land zijn de schoolvakanties nu voorbij. Ben je deze zomer met het vliegtuig op vakantie geweest en had je vlucht vertraging? Je hebt dan misschien recht op financiële compensatie. Vind je een claim indienen te veel gedoe? Je kunt ook je rechtsbijstandverzekering aan het werk zetten voor een vergoeding.

De EU heeft regels opgesteld wanneer luchtvaartmaatschappijen hun reizigers financieel moeten compenseren. Omdat het Europese regels zijn, geldt de compensatieregeling alleen voor vluchten die vertrekken vanaf een vliegveld binnen de Europese Unie of voor vluchten die aankomen in een EU-land en uitgevoerd worden door een Europese maatschappij.

Wanneer heb je recht op vergoeding?

Voor een vergoeding mag er geen sprake zijn van overmacht. Slechte weersomstandigheden en stakingen van bijvoorbeeld luchtverkeersleiders zijn voorbeelden van overmacht. Een technisch mankement aan het vliegtuig is dat uitdrukkelijk niet!

Verder vliegen is hogere vergoeding

Gelden de Europese regels voor je vlucht en was er geen overmacht voor je luchtvaartmaatschappij? Dan krijg je een vergoeding als je drie uur of langer vertraging had. Hoe verder je vliegt, hoe hoger de compensatie wordt.

  • Vluchten tot 1.500 kilometer: € 250.
  • Vluchten van meer dan 1.500 kilometer binnen de EU: € 400.
  • Vluchten tussen de 1.500 en 3.500 kilometer buiten de EU: € 400.
  • Vluchten van meer dan 3.500 kilometer buiten de EU: € 600.

Vliegtuigmaatschappijen niet behulpzaam

Je krijgt je compensatie niet automatisch. Je moet je melden met je claim bij de maatschappij waar je mee vloog. Omdat luchtvaartmaatschappijen doorgaans niet heel klantvriendelijk zijn als het gaat om het uitkeren van vergoedingen voor vertraging, laten consumenten veel geld liggen.

Grote luchtvaartmaatschappijen beroepen zich regelmatig onterecht op overmacht om niet te hoeven betalen. Prijsvechters proberen onder hun verplichtingen uit te komen door vertragingstechnieken te gebruiken. Het verweer dat ze voeren raakt vaak kant noch wal. Omdat ze de zaak zo soms maandenlang aanhouden en bereid zijn tot de rechter door te gaan, haken veel particulieren uiteindelijk toch af.

Rechtsbijstandverzekering of no cure no pay?

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, hoef je zelf geen moeite te doen. Je kunt met de gegevens van je vlucht de claim via de verzekeraar indienen. Een rechtsbijstandverzekering hakt vaker met het bijltje en kent alle trucs die de luchtvaartmaatschappijen gebruiken.

Je kunt online ook veel claimbedrijven vinden die op basis van 'no cure, no pay' de claim voor je indienen. Deze bedrijven zijn wel relatief duur. Voor een succesvolle claim betaal je zo'n 25% van je vergoeding. Vloog je met vier personen naar New York, dan ben je in totaal € 600 kwijt aan het claimbureau. Heb je een rechtsbijstandverzekering, dan hoef je voor hun diensten uiteraard niets extra te betalen.

Een rechtsbijstandverzekering neemt je veel zorgen uit handen. Zoek je een rechtshulpverzekering met een goede prijs-kwaliteitverhouding? Een financieel adviseur kan je meer vertellen over de verschillende mogelijkheden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie