Nieuws

Prinsjesdag 2017: het effect op jouw portemonnee

Duurdere zorg en iets meer te besteden. Prinsjesdag 2017 is een afscheidsfeestje zonder vuurwerk

dinsdag 19 september 2017
Prinsjesdag 2017: het effect op jouw portemonnee

Prinsjesdag was vorig jaar de officieuze start van de verkiezingscampagnes. Geen grote hervormingen, er moest nog gestemd worden. Dat hetzelfde kabinet als vorig jaar in 2017 opnieuw de Miljoenennota presenteert, hadden waarschijnlijk weinigen gedacht. Dit kabinet is slechts waarnemer van lopende zaken; opnieuw geen grote hervormingen dus in 2018. Toch is er nog genoeg nieuws over het effect op jouw portemonnee.

Koopkracht neemt toe

Wat mogen we wel verwachten in 2018? We gaan er allemaal iets op vooruit. Niet veel, maar de koopkracht neemt voor iedereen licht toe. Mensen met werk gaan er het meest op vooruit: 0,8 procent. Uitkeringsgerechtigden hebben een plus van 0,3 procent. Ouderen komen uit op 0,6 procent.

Meer geld voor leraren en in de zorg

Sommige beroepen gaan er wel specifiek meer op vooruit in 2018. Leraren in het basisonderwijs bijvoorbeeld. Na jaren van stilstand krijgen zij er volgend jaar 3 procent bij. Voor de leraren is dat overigens nog steeds onvoldoende. Zij vragen een loonstijging van 10 procent om hun inkomen weer in de pas te laten lopen met vakgenoten in het voortgezet onderwijs. De voorgenomen stakingen gaan daarom gewoon door.

De zorg krijgt er volgend jaar minstens 500 miljoen euro bij. Hoe dat geld exact besteed wordt, is niet bekend.

Eigen risico zorgverzekering weer hoger

Het eigen risico op je zorgverzekering wordt weer hoger: de eerste 400 euro betaal je inmiddels zelf. Dat is 15 euro meer dan vorig jaar. Hoewel nog geen enkele zorgverzekeraar zijn premie voor 2018 bekend heeft gemaakt, is de verwachting daar ook negatief. De overheid schat dat de premie van de basiszorgverzekering volgend jaar 72 euro duurder wordt.

Uiterlijk 19 november moeten zorgverzekeraars hun premie voor 2018 bekend maken. Als je voor 1 januari je oude zorgverzekering opzegt, kun je wisselen van zorgverzekering tot en met 31 januari 2018.

Tevredenheid over eerdere besparingen

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem schreef dit jaar geen voorwoord bij de Miljoenennota, maar een nawoord. Het is voorlopig voor het laatst dat de PvdA-minister de rijksbegroting mag presenteren, daarom kijkt hij terug op de afgelopen regeringsjaren. In zijn terugblik overheerst tevredenheid over het stabiliseren van de overheidsfinanciën.

De staatsschuld loopt sinds 2012 langzaamaan terug. Dat schrijft hij onder andere toe aan de hervormingen op de woningmarkt en de arbeidsmarkt.

Ondertussen wordt er nog steeds onderhandeld over een nieuw kabinet. De onderhandelaars hebben nog amper invloed gehad op deze rijksbegroting. Wat we vorig jaar schreven over de Miljoenennota van 2016 blijft dus nog steeds overeind: "Hoe volgend jaar de inkomsten en uitgaven verdeeld worden is ongetwijfeld veel interessanter."

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie