Nieuws

Overstroming in Nederland? Dan is niemand verzekerd

Schade door overstroming is uitgesloten op alle woonverzekeringen. Door het veranderende klimaat wordt de kans op een overstroming echter steeds groter. Tijd voor actie.

vrijdag 15 september 2017
Overstroming in Nederland? Dan is niemand verzekerd

Nederland is nog steeds een gidsland als het gaat om watermanagement. Onze ervaring in de strijd tegen het water wordt internationaal goed verkocht. Toch blijft Nederland ver achterop in het verzekeren van overstromingsrisico's. De schade van een dijkdoorbraak is zo goed als onverzekerbaar. Met het oog op de klimaatverandering is dat gevaarlijk, vindt het Verbond van Verzekeraars.

Aanleiding voor het onderzoek waren de hagelbuien van 23 juni 2016 in Oost-Brabant en Noord-Limburg. De extreme hagelbui was goed voor ruim 100.000 schademeldingen en een totale schade van ongeveer een half miljard euro. Volgens de brancheorganisatie van verzekeraars was het gemeten naar financiële waarde de grootste natuurschade die Nederland ooit gehad heeft.

Twee keer zoveel schade door neerslag

Dergelijke weersomstandigheden zijn in de toekomst geen uitzondering meer. Het Verbond schat dat de steeds zwaardere regen- en hagelbuien jaarlijks 250 miljoen euro meer schade gaan veroorzaken dan nu. Dat zie je uiteindelijk terug in de premie die je betaalt voor je opstal- of inboedelverzekering.

Belangrijker is echter de toegenomen kans op overstromingen door extreme regenval. In tegenstelling tot wat veel huiseigenaren denken, zijn nieuwe watersnoodrampen in Nederland niet verzekerbaar. Slechts één verzekeraar in Nederland biedt een overstromingsverzekering aan. Mensen die in een risicogebied wonen mogen zich daar echter niet verzekeren en de dekking is beperkt.

Ondergelopen woonkamer? Pech

De grote rivieren maken Nederland kwetsbaar voor overstromingen. Hevige neerslag elders in Europa kunnen hier de straten blank zetten. De kans dat rivierdijken doorbreken of overlopen neemt de komende jaren toe. Als daardoor de woonkamers onderlopen dan is dat een nationaal probleem. Schade door overstromingen zijn uitgesloten op inboedel- en opstalverzekeringen.

Zou zich een overstroming voordoen, dan betaalt de overheid een deel van de schade volgens de Wet tegemoetkoming schade bij rampen.

Wanneer en hoeveel je betaald krijgt uit zo'n tegemoetkoming is onvoorspelbaar. Om te voorkomen dat hele wijken en dorpen bij een overstroming in de financiële problemen komen, pleit het Verbond van Verzekeraars voor een verplichte overstromingsdekking op alle opstalverzekeringen. Als alle woonverzekeringen zo'n dekking zouden hebben, kost dat ongeveer 1 tot 1,5 euro per polis.

Buitenland loopt voor op Nederland

In Groot-Brittannië en België bestaan al overheidsregelingen voor overstromingsverzekeringen. In België is het risico op overstromingen verplicht verzekerd in een opstalverzekering. In Groot-Brittannië betalen sinds enkele jaren alle huiseigenaren zo'n twaalf euro extra per jaar voor een overstromingsverzekering.

Voor die tijd waren mensen met een woning in een risicogebied enorm veel geld aan premie kwijt voor een overstromingsverzekering. Om te voorkomen dat er veel gebouwd wordt in streken die makkelijk onderlopen, zijn huizen van na 2009 uitgesloten van de overstromingsverzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie