Nieuws

Laatste kans op verhuizen met een restschuld: nu verkopen

Verhuizen met een restschuld wordt in 2018 ongekend moeilijk. Heb je plannen, maar staat je huis onder water? Verkoop je huis dan nog dit jaar.

donderdag 14 september 2017
Laatste kans op verhuizen met een restschuld: nu verkopen

Je schuld verzilveren. Van een virtuele restschuld naar een echte schuld bij de bank. Waarom zou je dat doen? Omdat je wil verhuizen bijvoorbeeld. Vanaf volgend jaar kun je je restschuld niet meer meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Daardoor kun je in 2018 tienduizenden euro's minder hypotheek krijgen. Als je verkoopt in 2017 maak je nog gebruik van restschuldfinanciering.

Weinig mensen hadden gedacht dat de mogelijkheid om je restschuld mee te nemen in je nieuwe hypotheek zou verdwijnen. Het gebeurt toch. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft duidelijk gemaakt dat het echt ging om een crisismaatregel, bedoeld om de woningmarkt op gang te brengen toen de prijzen daalden. De crisis is voorbij, dus de maatregel verdwijnt.

Geen restschuldfinanciering, wat scheelt dat?

Als je restschuld niet meer meegenomen wordt in je hypotheek en je moet een gewone (niet-hypothecaire) lening afsluiten, dan daalt je leencapaciteit met rasse schreden. Zie onderstaand voorbeeld.

Na de verkoop van je huis hou je € 24.000 schuld over. Je jaarinkomen bedraagt € 45.000.

Situatie tot 31-12-2017
Nettolasten restschuld binnen hypotheek: € 138
Maximaal hypotheekbedrag te besteden aan nieuwe woning: € 186.000

Situatie vanaf 1-1-2018
Nettolasten restschuld met consumptief krediet: € 188
Maximaal hypotheekbedrag te besteden aan nieuwe woning: € 81.000

Je kunt in de situatie komen dat je de lasten van je huidige huis gemakkelijk kunt betalen, maar zodra je wil verhuizen dezelfde woning niet meer mag kopen. Kun je nog in 2017 verkopen en kopen, dan mag je nog 15 jaar lang gebruik maken van de oude regels omtrent restschuldfinanciering.

Wie treft het?

Het afschaffen van de restschuldfinanciering binnen je hypotheek is geen kleine zaak. Hoewel het soms lijkt alsof de woningmarktgekte overal is toegeslagen, staan buiten de Randstad nog steeds veel huizen onder water. Belangenclub Eigen Huis schat het aantal woningen met een hypotheek groter dan de woningwaarde op 340.000.

Onderzoeksbureau Calcasa ziet het terug in de werkelijke verkopen. Op meer dan de helft van de huizen die tussen 2006 en 2009 werden gekocht en begin dit jaar weer verkocht, wordt verlies gemaakt. Omdat veel van die woningen met een aflossingsvrije hypotheek zijn gefinancierd, lopen de restschulden snel op tot in de tienduizenden euro's.

Lobbywerk aan dovemansoren gericht

Er is veel gelobbyd om de restschuldfinanciering voort te zetten. Juist vanwege de aflossingsplicht voor nieuwe hypotheken, wordt het probleem van restschulden in de toekomst steeds kleiner. Wiebes blijft echter onvermurwbaar; restschuldfinanciering binnen je hypotheek behoort in 2018 tot het verleden.

Heb je een virtuele restschuld en wil je in de nabije toekomst verhuizen? Doe dat in 2017. Dat bespaart je veel ellende. Ga voortvarend te werk en begin bij de hypotheekadviseur. Dan ken je de scenario's en weet je meteen waar je aan toe bent.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie