Nieuws

‘Eigen risico en premie zorgverzekering 2018 fors omhoog’

De zorgverzekering wordt ook in 2018 duurder. Zowel het eigen risico als de premie voor de basisverzekering stijgt. Wat kun je verwachten?

donderdag 7 september 2017
‘Eigen risico en premie zorgverzekering 2018 fors omhoog’

Het eigen risico van de zorgverzekering wordt volgend jaar € 400. Dat meldt de Telegraaf op basis van uitgelekte Prinsjesdag-documenten. Als dat zo is, gaat het eigen risico met € 15 omhoog ten opzichte van 2017. Dat is niet de enige stijging. Ook de kosten voor de zorgverzekering lopen waarschijnlijk weer verder op.

In 2008 bedroeg het eigen risico nog maar € 150. Met uitzondering van afgelopen jaar is het tarief sinds 2008 elk jaar gestegen. In de verkiezingstijd werd juist gesproken over het verlagen of zelfs afschaffen van het eigen risico. Plannen die in de praktijk een moeilijk overbrugbaar gat in de overheidsbegroting slaan.

Eigen risico zorgverzekering sinds 2008

De zorg staat niet voor het eerst onder druk. Zorginstellingen kampen met dalende winstmarges. Vooral langdurige zorgverleners als de wijkverpleging, verpleeghuiszorg en thuiszorg werken soms zelfs onder de kostprijs. Een situatie die op termijn niet vol te houden is. De kosten zullen eerder stijgen dan dalen. Met ook een steeds hoger eigen risico tot gevolg.

Premie zorgverzekering 2018 ook omhoog

De overheid schat dat de basiszorgverzekering volgend jaar gemiddeld € 72 duurder wordt, per maand is dat een stijging van € 6. Dat is echter een ruwe schatting. In de praktijk worden de premies bepaald door de zorgverzekeraars.

In november moeten alle verzekeraars hun zorgpremie bekend maken. Meestal krijgen we al veel eerder een idee welke kant het op gaat. Vanaf eind september onthullen de eerste zorgverzekeraars al hun zorgpremies voor het nieuwe jaar.

Zorgtoeslag stijgt mee

Goed nieuws voor wie zorgtoeslag ontvangt. Die stijgt volgend jaar met € 65 om de hogere premie te compenseren. Daar komt nog eens € 65 bij om de koopkracht van mensen met een lager inkomen te stimuleren.

Later deze maand wordt het definitieve eigen risico duidelijk en kunnen we ook de eerste premies van de basiszorgverzekeringen verwachten. Dan weten we meteen meer over de wijzigingen in de dekking van de zorgverzekeringen. Wordt vervolgd dus!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie