Nieuws

Een autoverzekering afsluiten: hoe beperkt is beperkt casco?

Een autoverzekering wordt steeds duurder. Kies je voor een beperkt casco- of WA plus-verzekering, dan kun je fors op je premie besparen. Maar wat krijg je er voor?

maandag 25 september 2017
Een autoverzekering afsluiten: hoe beperkt is beperkt casco?

Autoverzekeringen komen in drie smaken. Een allrisk-verzekering dekt alle schades, ook degene die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto. Een WA-verzekering vergoedt alleen de schades die je veroorzaakt bij anderen. Daar tussenin zit nog de beperkt casco-verzekering, ook wel WA+ genoemd. Wat is dat en wat krijg je er voor?

Ten opzichte van een allrisk-verzekering is er één groot verschil met beperkt casco. Schades die ontstaan door aanrijdingen en die je zelf veroorzaakt, worden op een beperkt casco-verzekering niet vergoed. Verder zijn alle dekking gelijk. Voor de volledigheid, deze gebeurtenissen zijn wél verzekerd met beperkt casco:

  • Diefstal van de auto
  • Schade door inbraak of een inbraakpoging
  • Ruitschade
  • Aanrijdingen met dieren
  • Schade door hagel of storm
  • Schade die je veroorzaakt bij anderen

 

Schade melden bij autoverzekering heeft zelden gevolgen

Bij het melden van een schade op de autoverzekering wordt vaak gevreesd voor de premiestijging. Prettig aan de dekkingen op een beperkt casco-verzekering is dat je niet bang hoeft te zijn voor een terugval in korting. Het vervangen van een ruit of schadeherstel na een aanrijding met een dier hebben geen gevolgen voor je schadevrije jaren.

Veroorzaak je schade bij iemand anders met een beperk casco-verzekering? Dan heeft dat wel gevolgen voor de premie die je betaalt.

Vanaf wanneer stap je af van een allrisk autoverzekering?

De premie van een allrisk-verzekering is gebaseerd op de nieuwwaarde van de auto. Naarmate de dagwaarde van je auto lager wordt, lopen de kosten van een allriskverzekering steeds verder uit de pas met de maximale uitkering. Vanaf welke leeftijd je de allriskdekking verlaagt blijft natuurlijk een persoonlijke beslissing. Meestal kiezen mensen na 6 jaar voor een beperkt casco-dekking of bijvoorbeeld zodra de dagwaarde onder de 10.000 euro komt.

Hoeveel bespaar je met beperkt casco?

De onderstaande gegevens zijn een indicatie. We gaan uit van een 45 jaar oude bestuurder uit Amersfoort met 10 schadevrije jaren.

Fiat 500 (2011)
Premie allrisk € 29
Premie beperkt casco € 18
Verschil per jaar: € 132

Seat Leon (2011)
Premie allrisk € 33
Premie beperkt casco € 19
Verschil per jaar: € 168

Volvo V50 (2011)
Premie allrisk € 51
Premie beperkt casco € 32
Verschil per jaar: € 228

Terugschakelen van een allrisk-verzekering naar een beperkt casco-verzekering kan je veel geld besparen. Bovenal geldt dat vergelijken altijd zinvol is. Een voordelige allriskverzekering kost soms net zo veel als een duurdere verzekering met een beperkt casco-dekking.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie