Nieuws

Zo controleer je zelf de staat van een koophuis

Veel bedenktijd heb je als koper van een huis niet op dit moment. Toch wil je weten dat het goed zit met de staat van het onderhoud. Waar moet je op letten bij de bezichtiging?

vrijdag 29 september 2023
Zo controleer je zelf de staat van een koophuis

Bij het kopen van een huis in deze markt heb je vaak te maken met verwende verkopers. Ze doen minder hun best om het huis piekfijn te presenteren. Het huis opruimen voor de bezichtiging, dat gebeurt nog. Groter onderhoud is minder noodzakelijk als de kopers toch wel in de rij staan. Sta je op het punt een huis te kopen, vergeet daarom niet de staat van onderhoud te checken.

Kozijnen die vervangen moeten worden, een lek in de badkamer of ramen waarvan de sloten niet goed meer werken. Allemaal onderhoudszaken die je bij een nieuw huis flink op kosten kunnen jagen. Een tegenvaller in de toch al dure tijd van een woningaankoop.

Check zelf de staat van de woning

Ga bij het bezichtigen van een huis grondig te werk. Let daarbij in ieder geval op de volgende zes punten:

 • De kozijnen
  Zie je scheuren of blaasjes in het hout, kijk dan extra goed of er geen sprake is van houtrot. Je kunt het herkennen door hard op het kozijn te kloppen. Bij houtrot zal het dof klinken. Je kunt eventueel ook een priem in het hout steken. Bij houtrot is het kozijn poreus en kom je er zo doorheen. De vraag is natuurlijk wel of de verkoper in kwestie waardeert dat je met een priem aan de slag gaat.

 • Wanden, vloeren en plafonds
  Let bij muren, vloeren en plafonds vooral op plekken die je kunnen wijzen op noodzakelijk onderhoud. Voorbeelden zijn scheuren, vocht- en roestplekken. Loopt de vloer verder recht en sluit het plafond goed aan op de muren? Verifieer bij de verkoper ook hoe het zit met de mate van isolatie. 

 • Ramen en deuren
  Controleer ramen en deuren door ze open en dicht te doen. Er kan veel warmte verloren gaan bij kieren en naden. Sluiten ze dus goed en gaat het openen en sluiten soepel? Vraag meteen of alle sleutels aanwezig zijn. Sloten vervangen is een relatief hoge kostenpost.

 • Het schilderwerk
  Vraag goed na hoe lang het geleden is dat er schilderwerk verricht is. Vraag verder dan het
  likje verf op de voordeur en informeer naar het schilderonderhoud van al het buitenwerk. Hebben de verkopers dat zelf gedaan of overgelaten aan een vakman? Goed onderhouden kozijnen en houtwerk blijven in een betere staat en zijn minder gevoelig voor houtrot.

 • Het dak
  Ga na of er in het verleden problemen met lekkages zijn geweest en informeer naar het onderhoud aan het dak. Lekkages ontstaan vaak daar. Zeker bij een plat dak is het van belang om te weten wanneer dit voor het laatst gerenoveerd of vernieuwd is.

 • CV-ketel en andere apparatuur
  Het huis zelf kan nog zo goed onderhouden zijn, als de CV-ketel of ingebouwde oven het na korte tijd begeeft, heb je alsnog onverwachte kosten. Check de aanwezige apparatuur en vraag de verkoper naar de leeftijd plus het verrichte onderhoud.

Door zelf goed rond te kijken en bij de verkoper te informeren krijg je een goed beeld van de woning en het eventueel nodige onderhoud. Daarmee voorkom je nare verrassingen achteraf. 

Er blijven altijd zaken die je zelf lastig kunt checken. Bijvoorbeeld de kruipruimte en de fundering controleren op betonrot. Een bouwkundige keuring vertelt je meer over de onderhoudsgevoeligheid van de woning. Heb je een huis op het oog, informeer bij je financieel adviseur naar de mogelijkheid van een bouwkundige keuring.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie