Nieuws

Trouwen of een geregistreerd partnerschap, is er verschil?

Het geregistreerd partnerschap is in opmars. Sta jij ook voor de keus van trouwen of niet? Dit zijn de verschillen en overeenkomsten.

maandag 28 augustus 2017
Trouwen of een geregistreerd partnerschap, is er verschil?

‘De mooiste dag van je leven’, een veelgehoorde uitspraak als je aan trouwen denkt. Veel stellen kijken reikhalzend uit naar hun bruiloft. Toch kiezen ook steeds meer geliefden voor het geregistreerd partnerschap. Wat is het verschil eigenlijk en wat past het best bij jouw wensen?

Vorig jaar kozen 15.700 stellen voor het geregistreerde partnerschap. Dit is een kwart meer dan het jaar ervoor. Ondanks die forse stijging is het aantal huwelijken overigens nog lang niet ingehaald, dat schommelt jaarlijks rond de 65.000.

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Op juridisch vlak is er nauwelijks verschil tussen het huwelijk en het geregistreerde partnerschap. Er is altijd een ceremonie waarbij getuigen nodig zijn. Ook geldt dat je bij de komst van kinderen automatisch allebei de wettelijke ouders bent.

Toch zijn er verschillen. Bij het geregistreerd partnerschap:

  • is het ‘ja-woord’ geen onderdeel van de ceremonie.
  • geldt dat deze in het buitenland niet altijd wordt erkend. Verhuis je naar het buitenland, informeer dan ook hoe dat in het bestemmingsplan geregeld is.  
  • is bij ontbinding geen rechter nodig, tenzij er kinderen onder de 18 zijn of de ontbinding niet door beide partners wordt geaccepteerd.

Rechten en plichten

Je hebt met een geregistreerd partnerschap dezelfde rechten en plichten als bij het huwelijk. We zetten de belangrijkste op een rij:

  • Je hebt een zorgplicht naar elkaar.
  • Je kunt elkaars achternaam aanhouden.
  • Je bent familie van elkaar en daarmee automatisch erfgenamen. Het koophuis dat jullie samen hebben, gaat bij overlijden naar de overblijvende partner.
  • Er geldt gemeenschap van goederen. Bezittingen en schulden als een eigen woning deel je, tenzij je bij de notaris andere afspraken vastlegt.


Heeft één van de partners schulden, een eigen zaak waar financiële risico’s spelen of kinderen uit een eerdere relatie? Dan kan het zinvol zijn om bij de notaris afspraken vast te leggen over schulden en bezittingen. Zo voorkom je dat risico’s onnodig bij je partner komen te liggen.

Waar regel je het geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap regel je bij de gemeente. De kosten kunnen per plaats verschillen en zijn vergelijkbaar met een huwelijksvoltrekking. Wil je het low budget houden, dan kun je doorgaans op maandag terecht voor een kosteloze ceremonie.

De keus voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is natuurlijk helemaal aan jullie. Willen jullie na de verbintenis samen een huis kopen? Een financieel adviseur kan je mogelijkheden uitrekenen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie