Nieuws

Rijstijlverzekering mogelijk uitkomst voor jonge automobilisten

Jongeren hebben steeds meer moeite om een autoverzekering af te sluiten. Kijk daarom eens naar een rijstijlverzekering als alternatief.

donderdag 17 augustus 2017
Rijstijlverzekering mogelijk uitkomst voor jonge automobilisten

Een autoverzekering afsluiten als jonge bestuurder is even slikken. Je betaalt relatief veel premie, alleen omdat je jong bent. Steeds meer verzekeraars accepteren zelfs helemaal geen jongeren meer, blijkt uit onderzoek van een verzekeringswebsite. Kun je straks nog wel ergens terecht als je net je rijbewijs hebt? De rijstijlverzekering kan het verschil gaan maken.

Dat je als jongere een hogere premie voor je autoverzekering betaalt, is al jaren een feit. Dat komt omdat jongeren gemiddeld veel vaker schade maken dan ervaren bestuurders. De premie-opslag komt niet uit de lucht vallen.

Verschillende premies voor leeftijd normaal

Autoverzekeraars maken gebruik van metadata om de premie te berekenen. Dan gaat het niet alleen om je schadeverleden, maar ook je woonplaats, het type auto, het aantal gereden kilometers en je leeftijd. Val je in een risicogroep met meer kans op schade, dan betaal je een hogere premie. Dat geldt bijvoorbeeld voor jongeren tot 25 jaar, maar ook voor automobilisten van 65 jaar of ouder.

Overigens is de premie voor autoverzekeringen de laatste jaren al behoorlijk gestegen, niet alleen voor jongeren. Er zijn in totaal minder schadegevallen, maar de kosten per schade zijn gestegen. Dat komt vooral door duurdere onderdelen en kwetsbare elektronische apparatuur in de auto.

Beter rijden is minder betalen

Omdat een premie gebaseerd op metadata door klanten soms als oneerlijk wordt ervaren, zoeken verzekeraars continu naar nieuwe manieren om het risico op schade in te schatten. Een resultaat daarvan is de rijstijlverzekering, ook wel rijgedragverzekering.

Via een klein kastje met meetapparatuur in je auto kan de verzekeraar jouw rijgedrag volgen. Hoe voorzichtiger je rijdt, hoe meer premie je terugkrijgt.

Rijstijlverzekering iets voor jou?

Hoe werkt het? Het kastje meet verschillende onderdelen van je rijgedrag. Hoe abrupt rem je, wat is je snelheid ten opzichte van de maximumsnelheid,  ga je hard door bochten en hoe accelereer je. De meeste verzekeraars die de rijstijlverzekering aanbieden hebben een app waarop je zelf kunt bijhouden hoe je het doet.

De app geeft je tips om je rijstijl te verbeteren, of zelfs een waarschuwing als je rijstijl als gevaarlijk wordt gezien. De totaalscore wordt omgezet in een korting op de premie. De korting is afhankelijk van het aantal punten dat je scoort. In de meeste gevallen gaat het om dertig tot veertig procent.

Het vergelijken van autoverzekeringen, inclusief de rijstijlverzekering, op premie en voorwaarden loont altijd. Kijk bijvoorbeeld hoe het zit met schadevrije jaren, eigen risico en vanaf welke leeftijd je premie omlaag gaat. Kom je er niet uit? Maak een afspraak met een financieel adviseur. Die weet welke autoverzekering de beste keus is voor jou.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie