Nieuws

Huis kopen zonder ontbindende voorwaarden?

Hoe zorg je ervoor dat je sneller bent dan anderen bij het kopen van een huis? Dat kan door de ontbindende voorwaarden te schrappen. Maar is dat het risico waard?

vrijdag 11 augustus 2017
Huis kopen zonder ontbindende voorwaarden?

Meer bieden dan de vraagprijs voor een huis. In deze drukke woningmarkt is het geen uitzondering meer. Sommige kopers gaan nog verder. Ze laten zelfs de ontbindende voorwaarden weg en stellen meteen een definitief koopcontract op. Dit geeft de verkoper meer zekerheid, maar of het voor jou als koper verstandig is, dat valt te betwijfelen.

De verkoper is aan de macht als het gaat om de onderhandelingen bij de koop van een woning. Te laat reageren, te laag bieden of lastige voorbehouden zijn allemaal redenen om jou als koper aan de kant te zetten. Er is meestal toch voldoende animo, zeker in populaire steden.

Ontbindende voorwaarden drempel voor verkoper

Als je een huis verkoopt, heb je normaal gesproken nog niet meteen volledige zekerheid dat de verkoop ook daadwerkelijk doorgaat. Een koper kan namelijk ontbindende voorwaarden aan zijn bod verbinden. Zo kunnen bij een eventuele bouwkundige keuring verborgen gebreken aan het licht komen. Een andere reden voor ontbinding is een koper die zijn hypotheek niet rond krijgt. Een koper kan dan toch kosteloos van de koop afzien.

Geen ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst opnemen, geeft dus meer zekerheid voor de verkoper. Als koper zit je direct vast aan de koop, met uitzondering van de wettelijke bedenktijd van drie dagen. Binnen deze drie dagen is het altijd mogelijk om kosteloos de koop te annuleren.

Koop huis gaat toch niet door

Je kunt je vooraf goed voorbereiden met advies over de maximaal mogelijke hypotheek in jouw situatie. De aanvraag wordt bij de bank ingediend, de bank moet akkoord geven. Bij het onverwachts uitblijven van akkoord gaat de koop niet door.  Het ontbinden van de overeenkomst kost de koper in dat geval zo’n 10 procent van de koopsom. Bij een huis met koopsom van € 225.000 is dat een schadepost van ruim € 22.000.  

Ontbindende voorwaarden niet voor niets

De ontbindende voorwaarden zijn er ter bescherming van de koper. Ze zonder meer schrappen is niet verstandig. Wel kun je bedenken welke voorwaarden in jouw situatie minder relevant zijn. Bijvoorbeeld bij de koop van een woning van een paar jaar oud is een bouwkundige keuring minder noodzakelijk dan bij een vooroorlogs huis.

In het verleden was een gebruikelijke ontbindende voorwaarde dat de koper eerst zijn eigen huis verkocht moest hebben. Een situatie die we ons nu al bijna niet meer voor kunnen stellen.

Heb jij plannen om binnenkort een huis te kopen? We bekijken graag vooraf je mogelijkheden, zodat je snel kunt schakelen bij het vinden van het perfecte huis. En we zorgen ervoor dat je geen ongewenste risico’s loopt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie