Nieuws

Aanvullende Starterslening bij hypotheek bezig aan comeback

Kom je hypotheek tekort voor je eerste huis? De Starterslening kan je helpen. Ze worden vaker verstrekt en het aantal deelnemende gemeenten neemt toe.

dinsdag 1 augustus 2017
Aanvullende Starterslening bij hypotheek bezig aan comeback

Ze waren even uit het zicht verdwenen, maar ze zijn weer helemaal terug. De Startersleningen. De lening die je net even meer budget geeft voor de aankoop van je eerste huis. In het eerste kwartaal steeg het aantal succesvolle aanvragen tot 734. Over de Starterslening betaal je de eerste drie jaar na aankoop van je huis geen rente of aflossing.

Wat is een Starterslening? Met een Starterslening kun je net een beetje meer lenen om je eerste huis te kopen. Je leent het niet van de bank, maar van de overheid. Het belangrijkste kenmerk is dat je de eerste drie jaar geen rente of aflossing hoeft te betalen. Pas als je inkomen voldoende is gestegen om de lasten te dragen, ga je rente en aflossing betalen.

Met een starterslening kun je maximaal 20 procent van de koopsom lenen. Voor een woning van € 150.000 bedraagt de maximale starterslening dus € 30.000.

Het verschil tussen de Starterslening en de combinatielening

Als je hypotheekrenteaftrek wil krijgen, dan is één van de voorwaarden dat je de lening in dertig jaar periodiek aflost. Omdat je voor de Starterslening in de eerste drie jaar niet aflost, zou de rente op de lening niet aftrekbaar zijn. Daarom heb je naast je Starterslening de combinatielening die in de eerste drie jaar je aflossing 'voorschiet'. Zo kun je gewoon de rente blijven aftrekken.

Lees hier meer over de combinatielening die bij nieuwe Startersleningen hoort.

In welke gemeente krijg je een Starterslening?

Of je een aanvraag kunt doen voor een Starterslening, hangt af van je woonplaats. De gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het vullen van de potjes. Het aantal gemeenten dat de Starterslening aanbiedt, is wel gestegen. Je kunt nu een aanvraag doen in 224 verschillende gemeenten.

Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kun je zien of je in jouw gemeente ook een Starterslening kunt aanvragen.

Grote steden doen niet mee

Starters die ophikken tegen de enorme vraagprijzen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben pech. De vier grote steden verstrekken geen Starterslening. Starters extra leencapaciteit geven, zou volgens de bestuurders alleen maar leiden tot nog hogere verkoopprijzen.

Andersom werkt het precies zo. Juist in de kleinere gemeenten wordt geprobeerd om jongeren een toekomst te geven in het dorp. De Starterslening kan jonge kopers helpen om toch in hun eigen woonplaats te blijven wonen.

Heb je net te weinig budget om een leuk huis te kopen? Dan is de Starterslening in jouw geval wellicht een passende oplossing. Een financieel adviseur kan je helpen met een succesvolle aanvraag.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie