Nieuws

Wonen in een monumentaal gebouw. Waarom niet?

Een monumentaal pand in vervallen staat zul je niet snel kopen. Toch zijn er nog genoeg andere monumenten waarmee je een unieke woning in handen hebt.

vrijdag 21 juli 2017
Wonen in een monumentaal gebouw. Waarom niet?

Even was een monumentaal herenhuis dat in Vlissingen te koop staat groot nieuws. Niet vanwege de lage prijs van 67.500 euro, maar vanwege de vervallen staat waarin het huis verkeert. Een flinke verbouwing is op zijn plaats. Voor jou waarschijnlijk geen aantrekkelijk huis om te kopen. Maar er zijn nog genoeg andere monumentale gebouwen die wel interessant zijn.

Met een monumentaal gebouw heb je iets unieks in handen, en dat is precies waarom veel mensen op zoek zijn naar een monumentale woning. Wat dacht je van een kasteel? Of een oude watertoren? Het kan minder extreem, als je kiest voor een monumentale boerderij, vrijstaande woning of herenhuis.

Wonen in een monumentaal pand

Gebouwen worden niet alleen op esthetische kwaliteit tot monument verheven, maar ook op de  cultuurhistorische waarde. Op Funda kun je speciaal zoeken naar monumentale woningen. Er zijn ook verschillende makelaars die gespecialiseerd zijn in de verkoop van monumenten. De meeste van die huizen zijn overigens in betere staat dan het Vlissingse herenhuis.

Houd rekening met wetten en regels

Monumentale woningen hebben een beschermde status. Als eigenaar heb je een zorgplicht als het gaat om het onderhoud en ben je gebonden aan regels en wetten. Bezit je een rijksmonument, dan ben je gehouden aan de Erfgoedwet. Voor een gemeentelijk monument gelden de richtlijnen van de gemeente.

Het karakter van de woning moet behouden blijven. Je mag dus alleen onder strenge voorwaarden aanpassingen maken. Anderzijds heeft het bezit van een monumentaal woonhuis ook voordelen. De kosten voor onderhoud en restauratie mag je deels van je inkomen aftrekken.

Waar vind je monumenten?

Ons land staat vol met monumenten: rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en in Drenthe en Noord-Holland ook provinciale monumenten. Dat kan van alles zijn: een kerk, herenhuis, vrijstaande woning, oude ambtswoning, boerderij, molen of watertoren.  

Nieuwsgierig naar de monumenten in jouw gemeente? Elk jaar in september is er de Open Monumentendag.

Een monumentale woning brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee. Maar als het gaat om charme is wonen in een monument ongeëvenaard. Wil je meer weten? Kijk eens op monumenten.nl en laat je goed adviseren door een financieel adviseur.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie