Nieuws

Steeds meer appartementen verkocht zonder hypotheek

Ouderen en particuliere investeerders hebben de bank niet meer nodig. Wat zijn de voor- en nadelen van kopen zonder hypotheek?

maandag 3 juli 2017
Steeds meer appartementen verkocht zonder hypotheek

Het aantal mensen dat geen bank nodig heeft om een huis te kopen, is sinds 2006 flink gestegen. Vooral ouderen en investeerders begeven zich met een dikke portemonnee op de woningmarkt. Appartementen worden het meest gekocht zonder hypotheek; inmiddels bijna één op de drie. Is hypotheekloos wonen altijd beter?

Je zult maar voldoende geld in je achterzak hebben om in één keer een huis van te betalen. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat het sinds 2006 steeds meer gebeurt. Waar komt dat door?

In de jaren tachtig nam het eigenwoningbezit in Nederland flink toe. Kopen werd de norm. Al die hypotheken zijn inmiddels afgelost, of de oorspronkelijke hypotheekschuld is nog maar een fractie van de waarde van het huis. Als je daarna gaat verhuizen en je hebt een paar ton overwaarde, waarom zou je dan nog een hypotheek afsluiten? 

Leeftijdscategorie

Welk percentage kocht een huis zonder hypotheek?

Onder de 30 jaar

6%

30 tot 40 jaar

7%

40 tot 50 jaar

17%

50 tot 60 jaar

34%

60 tot 70 jaar

42%

Boven de 70 jaar

47%

 (Bron: het Kadaster)

Voordelen van kopen zonder hypotheek 

Waar zijn je maandlasten? Die heb je niet. Het achterwege blijven van je maandelijkse aflossing is natuurlijk het grootste voordeel van hypotheekvrij wonen. Daarnaast heb je geen extra kosten voor het afsluiten van je hypotheek. Alleen aan de notaris ontkom je niet helemaal. De woning moet nog steeds officieel worden overgeschreven.

Je huis wordt bovendien niet belast met vermogensrendementsheffing, dus betaal je hier geen belasting over. In tegenstelling tot vermogen dat je op een spaarrekening hebt staan.

Nadelen van kopen zonder hypotheek

Bedenk dat het spaargeld dat je in je huis steekt ook echt vastzit. Er bestaan mogelijkheden om je huis 'op te eten', maar dat is altijd minder gunstig dan een gewone hypotheek in combinatie met spaargeld. Je mist zonder hypotheek ook belastingvoordelen. Je belastbare inkomen is hoger omdat je geen hypotheekrente hebt om af te trekken.

De Belastingdienst ziet het bedrag dat jij in je huis steekt als overwaarde op het moment dat je het huis weer verkoopt. Zou je voor je volgende huis wél een hypotheek moeten afsluiten, dan moet je de overwaarde ook in je huis steken als je recht wil blijven houden op hypotheekrenteaftrek. Je overwaarde kun je op dat moment niet voor iets anders gebruiken.

Heb je voldoende spaargeld om een huis te kopen zonder hypotheek? Neem dan eens contact op met een financieel adviseur. In individuele gevallen kan het toch verstandiger zijn om te kiezen voor een financiering door de bank. Een financieel adviseur rekent het graag voor je uit.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie