Nieuws

Nog steeds zorgen om pensioen zzp’ers

Zelfstandigen zonder pensioen hebben potentieel groot probleem voor de toekomst. Alleen een koophuis is slechts een begin.

dinsdag 11 juli 2017
Nog steeds zorgen om pensioen zzp’ers

Het pensioen van zzp’ers blijft een zorg. Ruim een kwart van de zelfstandigen heeft helemaal niets geregeld voor de oude dag. De meerderheid vindt het te duur, blijkt uit de Zelfstandigen Enquête van het CBS. Zzp’ers die vinden dat ze goed bezig zijn, baseren dat regelmatig alleen op het koophuis waarin ze wonen.

Een kwart zonder pensioen. Dat lijkt misschien mee te vallen. Maar het is eigenlijk nog minder. Van de ondervraagden die wél hebben aangegeven pensioen op te bouwen, zegt 33 procent dat te doen door te investeren in een koopwoning. Je lost tegenwoordig verplicht af, dus dat kun je zien als een spaarpotje.

Overwaarde flinterdun uitsmeren

Natuurlijk is een koophuis voor een zelfstandige een goede basis. Als je later hypotheekvrij bent, heb je minder inkomen nodig om te wonen. Maar inkomen genereren uit een koophuis is echt iets anders. Je moet je huis verkopen, kleiner gaan wonen en de overwaarde uitsmeren over misschien wel 25 jaar. Dat kan wel eens magertjes worden.

‘Nog niet aan toegekomen’

Waarom bouwen zzp’ers geen pensioenvermogen op? ‘Te duur’ zegt meer dan de helft (52,9%). Hoewel pensioenverzekeraars zich vaker richten op instappers en steeds flexibeler worden, moet je uiteraard wel geld hebben om weg te kunnen zetten. Opmerkelijker is de 27,2% die aangaf dat ze er nog niet aan toegekomen waren, want dat is gewoon zonde.

Hoe ouder zzp’ers worden, hoe groter de kans dat ze ergens onderweg hun pensioen hebben opgepakt. Van de 55-plussers heeft ruim 80 procent een oudedagsvoorziening getroffen. Bij langdurige beleggingen geldt echter: het maakt niet zoveel uit op welk moment je instapt, als je maar vroeg begint.

Nul rente of pensioen opbouwen?

Staat je beoogde pensioeninleg nu te niksen op een spaarrekening met 0,1 procent rente? Dan wordt het misschien tijd dat je wat uren vrijmaakt om je te verdiepen in je pensioen.

Wil jij je na je pensioen net zo vrij voelen als in je huidige vakanties? Zorg dan dat je straks ook voldoende inkomen hebt om je tijd in te richten als vakantie. Een pensioenadviseur kan je exact uitleggen hoe je dat het beste doet.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie