Nieuws

Spaarrente richting de min of juist in de lift?

Als eerste bank verlaagde Triodos recent de spaarrente naar nul procent. Een eerste stap naar een negatieve spaarrente of loopt het niet zo’n vaart?

vrijdag 23 juni 2017
Spaarrente richting de min of juist in de lift?

Na recente verlagingen van de spaarrente komt de nul daadwerkelijk in beeld. Bij zowel ABN Amro als Rabobank en ING ontvang je als spaarder nog slechts 0,15 procent rente. Geen vetpot dus. Levert je spaargeld straks inderdaad niets meer op of betaal je zelfs bij?

Een rente van nul procent is geen theorie meer. Triodos is de eerste bank die het aandurft om geen spaarrente meer te verstrekken over het spaarsaldo van rekeninghouders. De bank stelt dat het haar klanten niet om een hoge spaarrente gaat maar meer om het maatschappelijke en milieugerichte karakter van Triodos. Toch zag de bank dat een deel van de klanten op zoek ging naar een alternatief.

Wordt de spaarrente negatief?

De meningen van economen over de verdere richting van de spaarrente zijn verdeeld. Het is in ieder geval onwaarschijnlijk dat de rente bij iedere spaarbank onder de nul procent schiet. Dit heeft zowel te maken met ontwikkelingen in de financiële wereld als de verschillen tussen banken onderling.

Economische groei goed voor jouw spaarrente

De economische groei zit in de lift. Dit zien we terug in bijvoorbeeld het hoge aantal woningverkopen en de omzet die bedrijven in de industriële sector maken. De groei in heel Europa wordt in de gaten gehouden door de Europese Centrale Bank (ECB). Deze instantie kan ook ingrijpen als de economie langzaam of juist overdreven hard groeit. De ECB leent namelijk geld uit aan banken waar jij spaart.

In de afgelopen jaren heeft de ECB de rente die banken betalen als ze geld lenen bewust heel laag gehouden, tot onder het nulpunt. Hiermee wil de ECB het voor banken aantrekkelijk maken om geld aan consumenten uit te lenen. Die kopen vervolgens van dat geld spullen en dat is goed voor de economie. Als de huidige economische groei in Europa doorzet, wordt die strategie langzaam afgebouwd. Goed nieuws omdat het ook de verlagingen van jouw spaarrente remt.

Verschillen tussen spaarbanken

Banken als ABN Amro, ING en Rabobank zijn banken met allerlei diensten, waaronder sparen. Ze zijn hierdoor niet alleen afhankelijk van de winst die wordt gemaakt op de spaardiensten. Dit is wel het geval bij specifieke spaarbanken als Argenta, Anadolubank en MoneYou.

Deze bieden op dit moment nog een rente van 0,50 procent. Zij kunnen zich het minder snel permitteren om de spaarrente fors te verlagen. Als ze te veel spaarsaldo verliezen hebben ze weinig mogelijkheden om op een andere manier winst te maken. Bovendien moeten ze meer moeite doen om spaarders aan te trekken dan de grote banken.

Het valt niet uit te sluiten dat banken de spaarrente nog verder verlagen. Toch lijkt het risico klein dat de gemiddelde spaarrente naar het nulpunt daalt of zelfs daaronder.  Zeker bij specifieke internetspaarbanken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie