Nieuws

Ruim 40% van zzp’ers kwetsbaar na pensioen

Een zorgeloos pensioen is ver weg voor ruim veertig procent van de zzp’ers. Wordt de eerste stap naar een verplicht zelfstandigenpensioenfonds binnenkort gezet?

donderdag 15 juni 2017
Ruim 40% van zzp’ers kwetsbaar na pensioen

Pensioen blijft een ondergeschoven kindje voor zzp’ers. Ruim veertig procent dreigt financieel in de problemen te komen na hun pensioen, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk moeten zzp’ers met een middeninkomen na hun pensioen rondkomen van de helft van hun huidige inkomen. Wat is er aan de hand?

Is jouw pensioeninkomen gelijk of hoger dan 70 procent van je gemiddelde brutoloon tijdens je loopbaan? Dan spreken de onderzoekers van ‘een goed pensioen’. Lang niet iedereen haalt die grens. Zzp’ers scoren het slechtst. 43 procent van de zzp-huishoudens kwalificeert zich niet voor een zorgeloos pensioen. Onder werknemers is dat 31 procent.

Zzp’ers compenseren verplicht pensioen onvoldoende

Werknemers sparen via hun werkgever meestal verplicht in een pensioenfonds. Voor zzp’ers bestaat die verplichting niet. Vooral startende zelfstandigen zetten het pensioen achteraan hun prioriteitenlijstje. Gevreesd wordt dat ze die achterstand nooit meer helemaal goedmaken.

Zijn de onderzoekers bezorgd? “Het blijkt dat zzp’ers het ontbreken van een verplicht pensioen wel degelijk gedeeltelijk compenseren. Met name met spaargeld en een eigen woning”, zegt onderzoeker Marike Knoef in het Financieel Dagblad. Ben je zzp’er en kun je nu een huis kopen? Doe dat vooral. Je bouwt vermogen op, maar het zorgt er ook voor dat je later minder hoeft uit te geven aan woonlasten.

Spaarrekening niet toegesneden op pensioen

Simpelweg sparen voor je pensioen op een spaarrekening is een minder goed idee. Het levert tegenwoordig amper rendement op en je betaalt er ook nog eens belasting over als je boven het heffingsvrij vermogen komt. Wie wil sparen voor zijn pensioen doet dat beter met een pensioenproduct.

Lees hier meer over het hoe en waarom van een pensioenproduct.

Verplicht pensioenfonds voor zzp’ers?

Opmerkelijk is dat één van de onderzoekers op het punt staat om de Sociaal Economische Raad te adviseren over hervorming van het pensioenstelsel. Het rapport biedt volgens de onderzoekers ‘ondersteuning voor de vaak uitgesproken wens om de pensioensituatie van zzp’ers te verbeteren.’

Hoe dat zou moeten gebeuren is niet bekend. Over een verplicht pensioenfonds voor alle zzp’ers wordt al jaren gesproken, maar dat beknot wel de zelfstandigheid vinden belangenorganisaties van zzp’ers. Zzp-schilders stappen al naar de rechter omdat zij als enige wel verplicht moeten deelnemen aan het bedrijfstakfonds.

Heb jij nog niets geregeld voor later? Help je toekomstige zelf en neem het heft in eigen hand. Een financieel adviseur helpt je met je financiële planning, mogelijkheden voor pensioensparen en een eigen woning.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie