Nieuws

'Postzegel is duurder': minipensioentjes samengevoegd

Elk jaar een schamel tientje na je pensioen: honderdduizenden Nederlanders hebben ergens een minipensioen. Het kabinet wil die kleine pensioenpotjes nu automatisch bundelen.

dinsdag 16 mei 2017
'Postzegel is duurder': minipensioentjes samengevoegd

Zodra je van baan wisselt, kun je kiezen voor waardeoverdracht van je pensioen. Je opgebouwde bedrag gaat dan over naar het nieuwe pensioenfonds waar je aan deelneemt. Maar vaak gebeurt dat niet en blijft er een klein bedrag staan. Daarom wil het kabinet kleine pensioenpotjes automatisch samenvoegen tot één grote. Wat is het probleem precies?

Miljoenen Nederlanders hebben bij verschillende pensioenfondsen allemaal kleine potjes opgebouwd. Vaak gaat het om betaalde pensioenpremie voor een tijdelijke uitzend- of studentenbaan. Zo'n minipensioen levert je nadat je stopt met werken misschien een tientje per jaar op. Verwaarloosbaar dus, maar voor pensioenfondsen zijn al die kleine potjes een duur probleem.

Hoge kosten voor kleine pensioenen

Aan elk klein pensioenbedrag heeft het pensioenfonds of verzekeraar hoge administratiekosten. Zo zijn zij verplicht jou elke vijf jaar een pensioenoverzicht te sturen. Soms kost de postzegel al meer dan het pensioen zelf. Pensioenfondsen willen zo'n pensioen liever afkopen.

Als het om kleine bedragen gaat, mogen de fondsen het bedrag aan je overmaken vóór je pensioenleeftijd. Het pensioenfonds vraagt je dan om toestemming om je minipensioen alvast uit te betalen. Ga je akkoord? Dan ontvang je je opbouw in één keer, in plaats van in een maandelijkse uitkering na je pensionering. Voor het fonds is dat veel goedkoper.

Vroegtijdige uitkering nadelig voor jou

Zo’n eenmalig bedrag klinkt leuk, maar de kans is groot dat je het geld aan andere dingen besteedt dan je pensioen. Ondanks de kleine bedragen verlaag je zo je uiteindelijke pensioeninkomen en loop je het risico dat je zelfs geld tekort komt als je stopt met werken. Een pensioengat.

Voortaan automatisch samenvoegen

Vanwege de kosten voor de fondsen en het risico op een pensioengat voor werknemers wil het kabinet af van de vele kleine pensioenpotjes. Kleine pensioenen moeten straks verplicht mee naar het nieuwe pensioenfonds of naar het pensioenfonds waar het meest is opgebouwd. Op die manier heb je één pensioenpot waarin je vermogen opbouwt voor je oudedag.

Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd en hoeveel je ongeveer uitgekeerd krijgt na je pensioen. Verwacht je later te weinig pensioeninkomen? Er zijn talloze mogelijkheden om je pensioen aan te vullen. Wil je weten hoe? Een financieel adviseur kijkt graag naar je mogelijkheden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie