Nieuws

Nieuwbouw blijft achterlopen op de vraag

Meer dan 6500 nieuwbouwwoningen gaan er gebouwd worden. Maar komt deze inhaalslag wel op tijd? Zelfs als we in dit tempo door blijven bouwen, komen we nog steeds huizen te kort.

donderdag 18 mei 2017
Nieuwbouw blijft achterlopen op de vraag

In maart werden in totaal 6.682 nieuwe bouwvergunningen voor huizen afgegeven. Zoveel zijn er in twee jaar niet meer in een maand verstrekt. We hebben ook enorm veel nieuwbouw nodig. Het aantal huizen dat te koop staat, is veel te laag om aan de vraag te voldoen. Wordt er nu genoeg gebouwd? Waarschijnlijk niet. Er moet nog een achterstand ingelopen worden.

Voor één miljard euro gaat er de komende periode gebouwd en verbouwd worden, zo blijkt uit cijfers van het CBS over de bouwvergunningen in Nederland. Het is een toename van vijftig procent ten opzichte van vorig jaar. Een goed begin, maar juichen hoeven we nog niet. Het record aantal vergunningen brengt vooralsnog weinig verlichting van de druk.

Nog steeds onvoldoende nieuwbouw

We zijn er nog lang niet als het gaat om de nieuwbouw in Nederland. Jaarlijks zijn er 80.000 nieuwe woningen nodig. Dit jaar zijn er tot en met maart 15.751 bouwvergunningen afgegeven voor nieuwbouw. Stel dat er vanaf nu elke maand 6.000 nieuwe woningen bij komen, dan zijn dat voor het hele jaar nog geen 70.000 woningen. En dat is alleen als we zo door blijven bouwen.

Bovendien hebben we de laatste jaren veel te weinig bijgebouwd. Er valt dus ook nog een achterstand in te halen.

Scheve verdeling binnen gemeenten

Juist in de gemeenten waar de woningschaarste het grootst is, werden vorig jaar relatief de minste bouwvergunningen afgegeven. Mede daardoor konden deze steden niet aan de vraag voldoen. Kopers moesten uitwijken naar omliggende plaatsen. Ook daar ontstond krapte op de woningmarkt.

In sommige gemeenten gaat het wel goed. Zo wil Zoetermeer uitbreiden met maximaal 16.000 nieuwbouwwoningen. “De vraag in zowel de stad als de regio is zeer groot, dus we gaan zoeken naar plekken waar deze woningen kunnen komen”, zegt wethouder Kuiper. Het woningbouwprogramma en de plekken moeten nog wel goedgekeurd worden.

Zorgen om kwaliteit nieuwbouw

Tijdens de crisis gingen veel bouwplannen voor onbepaalde tijd in de ijskast. Nu er weer geld is, komen maar weinig plannen terug. Aannemers hebben overvolle agenda’s om alles te realiseren en gemeenten vrezen voor de bouwkwaliteit van de projecten die in deze tijd opgeleverd worden.

Lid worden

Wat is de oplossing?

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Bekijk dan ook eens of je zelf kunt bouwen. Alleen of in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Er bestaan CPO-groepen die nog deelnemers zoeken. Je kunt ook zelf zo’n groep starten met andere geïnteresseerden in je omgeving of gemeente. Een huis dat je zelf bouwt kun je gewoon met een normale hypotheek financieren. Je hebt er wel een plan voor nodig. Bureaus die gespecialiseerd zijn in zelfbouw kunnen je op weg helpen.

Heb je interesse in een nieuwbouwwoning en wil je weten wat je kunt financieren? Neem dan vrijblijvend contact op met een financieel adviseur.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie