Nieuws

Hoge hypotheekrente? Bekijk de 4 alternatieven voor lagere lasten

Profiteer jij nog niet van de lage hypotheekrente? Er zijn mogelijkheden om je maandlasten te verlagen. Ook als je hypotheekrente nog vaststaat. Dit kun je doen.

woensdag 24 mei 2017
Hoge hypotheekrente? Bekijk de 4 alternatieven voor lagere lasten

Heb jij nog een hypotheekrente van 5 procent of meer? Je kunt balen van alle verhalen over de lage maandlasten van mensen die na jou een huis kochten. Maar je kunt er ook iets aan doen. We geven je vier alternatieven om zelf te zorgen voor een lagere rente en lagere maandlasten.

1.Check je rente-opslag

Heb je een hypotheek afgesloten ter hoogte van de waarde van je woning of hoger? Waarschijnlijk betaal je dan een renteopslag bovenop de normale hypotheekrente. Die renteopslag kan naar beneden of zelfs helemaal vervallen wanneer jouw huis in waarde is gestegen, of als je flink hebt afgelost.

Geldt dat ook voor jou? Dan moet je dat meestal wel zelf kenbaar maken en aantonen bij je hypotheekverstrekker. Hoe doe je dat?

  1. Je hebt een hogere WOZ-waarde dan toen je de hypotheek afsloot. De brief van je gemeente of het rapport dient als bewijs.
  2. De huizen in de buurt worden voor hogere prijzen verkocht. Overweeg dan een woningtaxatie. Dat vergt een investering, maar die verdien je razendsnel weer terug met je lagere hypotheekrente.
  3. Je hebt afgelost op je hypotheek. De verhouding tussen schuld en woningwaarde daalt, waardoor een renteopslag niet langer van toepassing is.

2. Oversluiten van je hypotheek

Loopt je rentevaste periode pas over een paar jaar af? Je kunt je oude hypotheek ook oversluiten. Je sluit een nieuwe hypotheek met een lagere hypotheekrente en lost daarmee de oude hypotheek in één keer af. Je betaalt dan wel een boete voor het vervroegd oversluiten. Die oversluitboete is fiscaal aftrekbaar, net als de afsluitkosten voor je nieuwe hypotheek.

3. Rentemiddeling

Als je de oversluitboete niet in één keer kunt betalen, dan kan rentemiddeling een goede oplossing zijn. Met rentemiddeling smeer je de boete uit over de nieuwe rentevaste periode. Je profiteert zo van de lagere hypotheekrente zonder bijbetaling. Wel zijn je maandlasten hoger dan wanneer je de boete in één keer betaalt.

4. Verhuis!

De eenvoudigste manier om aan lagere maandlasten te komen, is verhuizen. Dat is een grote stap. Maar als je al langere tijd in hetzelfde huis woont, dan kun je waarschijnlijk groter wonen tegen lagere lasten. Heb je een (virtuele) restschuld, dan is verhuizen in 2017 helemaal het overwegen waard.

Een lange rentevaste periode betekent niet dat je zonder opties zit. Wil je weten wat in jouw situatie de beste mogelijkheid is? Maak dan weer eens een afspraak met je financieel adviseur.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie