Nieuws

Concurrentie bij huis kopen stap voor met aankoopmakelaar

Help, hoe kom ik aan een koopwoning? Met name voor starters lijkt dat bijna onmogelijk. Een aankoopmakelaar in de hand nemen kan een oplossing zijn. Wat doet en kost hij?

donderdag 11 mei 2017
Concurrentie bij huis kopen stap voor met aankoopmakelaar

Hoe kom je nog aan een geschikt huis om te kopen? Die vraag hoor je steeds vaker nu het aanbod krapper wordt. Huizen worden steeds vaker boven de vraagprijs verkocht. De tijd dat een huis te koop staat is daarnaast zo kort dat kopers vaker achter het net vissen. Een aankoopmakelaar biedt hulp. Wat doet hij voor je en betaal je vooraf?

De gekte in Amsterdam drijft veel mensen al naar omliggende steden en dorpen. Maar ook daar struikelen kopers over elkaar heen. Op die situatie spelen aankoopmakelaars in. Zij kennen de lokale huizenmarkt en weten als eerste wat er op de markt komt, nog voordat een huis op Funda staat.

Grootste voordeel aankoopmakelaar

De aanwezigheid van een aankoopmakelaar laat vooral zien dat je serieus op zoek bent naar een huis. Het stelt de verkoper gerust dat je het huis daadwerkelijk kunt betalen, de kans is ook kleiner dat je met meerdere huizen tegelijk bezig bent. Die zekerheid kan soms het verschil maken. Vooral bij populaire huizen of gebieden waar je snel je slag moet slaan.

Verschillende soorten tarieven

In overleg met de makelaar bepaal je wat hij voor je doet. Hiervoor rekent hij kosten, ook wel  courtage genoemd. Wettelijk is niets vastgelegd over de hoogte van deze kosten. Er zijn grofweg drie mogelijkheden: een vast tarief, een percentage van de verkoopprijs of een prestatiebonus. De keus die je maakt kan invloed hebben op de daadwerkelijke kosten en het resultaat.

Een vast tarief is mooi, maar hoe gemotiveerd is de makelaar als hij ongeacht de uitkomst die prijs krijgt? En bij een percentage van de verkoopprijs levert een hogere prijs de makelaar meer geld op. Spreek dan af dat de courtage toeneemt als hij een lagere prijs voor je onderhandelt. Het meeste heb je aan een bonus gebaseerd op het bedrag dat de makelaar van de vraagprijs weet af te onderhandelen.

Vraag meerdere offertes op

Denk je erover een aankoopmakelaar in te schakelen? Vraag meerdere offertes op en controleer de voorwaarden. Zoals wat wel en niet in de prijs inbegrepen is. Denk aan btw-kosten (21%), een voorlopige waardebepaling, bezichtiging met bouwkundig expert en taxatiekosten.

Aankoopmakelaar of niet, belangrijk is dat je zelf een weloverwogen besluit neemt. De makelaar wil jou zo snel mogelijk aan een woning helpen. Daarvoor schakel je zijn hulp ook in. Bedenk wel dat hij in veel gevallen pas verdient als je daadwerkelijk koopt. Wil je vooraf weten in welke prijscategorie je een huis kunt betalen? Een onafhankelijk financieel adviseur kan dit voor je berekenen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie