Nieuws

Wat doet een BKR-registratie met je hypotheek?

Wakker liggen van een BKR-registratie als je een hypotheek wil afsluiten? Dat hoeft niet meteen. Wanneer wel?

dinsdag 4 april 2017
Wat doet een BKR-registratie met je hypotheek?

Heb je een BKR-registratie? Dan kun je een hypotheek wel vergeten. Althans, dat is wat veel mensen die een huis willen kopen denken. Bedrijven spelen daar handig op in met reclame voor het verwijderen van je BKR-registratie. Gelukkig hoef je van BKR niet meteen somber te worden.

Het BKR is een complete registratie van alle leningen die je in Nederland hebt lopen, met een waarde van € 250 of hoger. Alle kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht deze gegevens door te geven aan het BKR. Die bewaart de gegevens tot vijf jaar nadat een lening is afgelost. In totaal staan er 10,3 miljoen Nederlanders geregistreerd.

Deze leningen vallen onder BKR

Je hebt al snel een BKR-registratie. Bijvoorbeeld omdat je rood kan staan op je bankrekening of vanwege de creditcard in je portemonnee. Denk daarnaast aan persoonlijke leningen, winkelpassen of uitgestelde betalingen. Het privé-leasecontract van je auto valt ook onder BKR en vanaf 1 mei 2017 geldt hetzelfde voor een mobiel abonnement waarbij een telefoon inbegrepen zit. Studieleningen en onderhandse leningen staan niet gemeld bij het BKR.

Wie kan de registratie inzien?

Niet iedereen heeft zomaar toegang tot jouw betalingsgegevens. Alleen jijzelf, een mogelijke bewindvoerder en aangesloten organisaties. Dat zijn banken, hypotheekverstrekkers, leasemaatschappijen en ook gemeenten. Zij gebruiken de gegevens om te bepalen of het verantwoord is jou een nieuwe lening te verstrekken.

Wat doet BKR voor je hypotheek?

Als je altijd netjes op tijd betaalt, heb je een positieve registratie. Dit geldt voor 93% van de geregistreerde Nederlanders. Je bent een goede betaler. Een pluspunt dus. Wat je maandelijks aan een lening, creditcard of mobiel abonnement betaalt, kun je niet nog eens uitgeven aan je hypotheek. De hoogte van je leningen kan daarom wel je maximale hypotheek verlagen.

Bouw je bij een lening, ondanks herinneringen of aanmaningen, een betalingsachterstand op? Dan krijg je een negatieve BKR-registratie. Een minder goed signaal. Soms kun je met een toelichting op de betalingsachterstand de twijfel bij een hypotheekverstrekker wegnemen. In het ergste geval kan deze je een hypotheek weigeren. Dit kan per hypotheekverstrekker verschillen.

Kun je een registratie laten verwijderen?

Er zijn bedrijven die zeggen je BKR-registratie te kunnen verwijderen. In de praktijk maak je daarbij vaak hoge kosten of levert het geen resultaat op. Mocht je maximale hypotheek door de registratie lager uitvallen, dan blijft dat in jouw belang. Een verantwoorde lening voor je eigen woning is net zo belangrijk als dat huis kunnen kopen. Zo kun jij onbezorgd wonen!

Je eigen gegevensoverzicht kun je zelf opvragen via de website van het BKR. Hier lees je ook wat je kunt doen als je het niet eens bent met je registratie. Wil je weten wat je BKR-registratie voor je hypotheek doet? Een onafhankelijk financieel adviseur kan je hier meer over vertellen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie