Nieuws

Studieschuld als vijand van je startershypotheek

Een leven lang aflossen. Daar kijk je tegenaan als student met een studieschuld. Wil je later leuk wonen? Denk dan twee keer na over je studielening.

maandag 10 april 2017
Studieschuld als vijand van je startershypotheek

Steeds meer oud-studenten kunnen hun studieschuld niet terugbetalen. In 2016 komt hun aantal voor het eerst boven de 100.000. Dat is 13 procent van alle mensen die momenteel een studieschuld aflossen. De toekomst wordt er niet beter op: hogere schulden en een leven lang aflossen. Wil je later leuk wonen? Denk dan twee keer na over je studielening.

Een studie is een investering in je toekomst. Een garantie op een goedbetaalde baan is het echter niet. Dat merkt leeninstelling DUO. Veel jongeren die afstudeerden in de crisis, komen slecht aan de bak en bouwen heel moeizaam relevante werkervaring op. Vooral in die groep ontstaan de betaalproblemen.

DUO ontdekt problemen in vroeg stadium

DUO voert zelf draagkrachtmetingen uit. Als je inkomen te laag is, daalt het bedrag dat je maandelijks moet aflossen. Steeds meer mensen moeten daar gebruik van maken. Omdat de studieschuld zulke soepele voorwaarden heeft, is DUO de eerste instantie die het merkt als de financiële problemen toenemen onder oud-studenten.

Na 15 jaar was het klaar

Gelukkig was je vroeger na 15 jaar aflossen gegarandeerd van je schuld af. Studenten die vanaf het collegejaar 2015-2016 begonnen met studeren, moeten echter minstens 30 jaar lang terugbetalen. Een vooruitgang? Integendeel. De maandlasten zijn weliswaar lager, maar de molensteen hou je een leven lang om je nek.

Gevolgen voor woningmarkt

Heb je geen studieschuld en dus geen probleem? Dat dacht je. Studieschulden hebben invloed op iedereen met een koophuis. Ongeveer 30 procent van de Nederlanders heeft gestudeerd in het hoger onderwijs. In het nieuwe leenstelsel moeten zij zich gemiddeld twee keer dieper in de schulden steken dan in het oude stelsel om überhaupt te kunnen studeren. Daarna komt de hypotheek.

We verwachten dat oud-studenten wel onze vraagprijzen blijven betalen. Daarom mogen ze het aflossen van hun schuld over 30 jaar uitsmeren. Zo houden ze 'geld over' voor de hypotheek. Het blijven stapelen van dergelijke schulden is geen houdbare situatie. Dat heeft in de toekomst onvermijdelijk gevolgen voor de woningmarkt.

Schuld is de vijand van je hypotheek

Elke schuld die je maakt, is van invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Een studieschuld die je moet aflossen, hakt er flink in. Maar ook een privé geleasde auto of een gratis telefoon bij je abonnement is al behoorlijk van invloed op je leencapaciteit.

Om je kansen op de woningmarkt later te vergroten, kun je beter zo min mogelijk schulden maken. Ben je een studieschuld aan het aflossen en wil je een huis kopen? Laat een financieel adviseur dan voor je uitrekenen wat je mogelijkheden zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie