Nieuws

Starten met zakgeld: dit geven andere ouders hun kinderen

Steeds minder kinderen hebben nog een spaarpot. Zakgeld geven is echter van alle tijden. Zowel de manier van sparen als de bedragen veranderen. Wat geef jij jouw kind?

donderdag 6 april 2017
Starten met zakgeld: dit geven andere ouders hun kinderen

Laat je kinderen op jonge leeftijd al sparen voor hun dromen, dan lenen ze later verantwoord voor een studie of eigen huis. Maar wanneer begin je als ouder met zakgeld, en hoeveel geef je dan? Deze vraag is van alle tijden. De manier waarop jongeren en ouders ermee omgaan blijkt echter wel veranderd.

Overheidsplatform Wijzer in Geldzaken onderzocht hoeveel zakgeld kinderen (van 11 t/m 16 jaar) krijgen en hoe deze groep met geldzaken omgaat.

Hoeveel zakgeld geef je?

Ruim 91% krijgt wekelijks een vast bedrag van zijn ouders. Is een kind 11 jaar, dan is dat gemiddeld € 2,70. Dit loopt met stappen op naar € 7,90 voor 16-jarigen. Kleedgeld ligt tussen de € 40 en € 65 per maand. Geen grote bedragen, wel voldoende om je kinderen te laten wennen aan een financiële huishouding.

Spaarpot is uit huis verdwenen

Het spaarvarken is de strijd definitief aan het verliezen. De tijd van elke week trouw een muntje in je spaarpot gooien is voorbij. De meeste jongeren krijgen hun zakgeld op een betaalrekening gestort. Vooral 15- en 16-jarigen zien amper nog contant geld.

Online aankopen doen

Jongeren van nu zijn opgegroeid met het internet. Online winkelen is dan ook geen probleem. Gemiddeld ging er de afgelopen drie maanden € 54 op aan een online aankoop. Jongens kopen vooral games, meisjes eerder kleding, sieraden en cadeaus.


5 tips voor zakgeld

Wil je beginnen met zakgeld geven aan je kind? Onderstaande tips geven je een houvast:

  1. Spreek vooraf af hoeveel zakgeld je kind krijgt.
  2. Zorg voor regelmaat: geef een vast bedrag op een vaste dag en tijdstip.
  3. Geef - zeker in het begin - contant, zichtbaar geld. Zo leert je kind beter de waarde ervan.
  4. Maak afspraken over sparen voor een doel. Je kind bedenkt waar hij voor wil sparen en jij weet hoeveel geld dat gaat kosten. Reken uit wanneer het felbegeerde speelgoed of ander doel binnen handbereik is.
  5. Op is op! Dat klinkt streng, maar later springt er ook niemand zomaar bij als je kind geld tekort komt. Laat je kind hierin zijn eigen fouten maken, daar leert hij alleen maar van.


Als ouder ben je natuurlijk niets verplicht. Wel geeft zakgeld je kind een goede basis voor financiële zelfstandigheid. Dat kan al vanaf 6 jaar. Eén tot twee euro per week is prima om mee te beginnen. Maar je kind leren omgaan met geld is ook een leuke bezigheid. Houd er plezier in!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie