Nieuws

Je koophuis verhuren aan toeristen. Dit zijn de regels

Vorig jaar kwamen 15,8 miljoen toeristen naar ons land. Huizeneigenaren bieden massaal hun woning te huur aan. Misschien jij ook wel. Vergeet de fiscale regels niet!

woensdag 26 april 2017
Je koophuis verhuren aan toeristen. Dit zijn de regels

Ieder jaar komen er meer buitenlandse toeristen naar Nederland. Ook Nederlanders zelf gaan komende vakantieperiode weer massaal op vakantie in eigen land. Misschien wel in jouw huis. Met sites als Airbnb en Wimdu maak je van jouw huis eenvoudig een hotel. Je huis verhuren kan lucratief zijn. Let wel op de fiscale regels!

Amsterdam is veruit de grootste toeristische trekpleister. De stad ontvangt jaarlijks gemiddeld 5,5 miljoen toeristen. Ook buiten de stad is er genoeg animo. Bijvoorbeeld mensen die juist de drukte van de stad willen ontvluchten.

Voorwaarden bij verhuur aan vakantiegangers

Op de site van Airbnb vind je meer dan 300 Nederlandse woningen en privé kamers die te huur worden aangeboden. Iedereen mag zijn koophuis in principe verhuren. Check wel of je hypotheekverstrekker daarmee akkoord gaat. Woon je in een appartement? Vraag dan toestemming aan de Vereniging van Eigenaren.

Vervolgens is het belangrijk om te weten wat je gemeente vindt. Hanteren zij regels voor tijdelijke woningverhuur aan toeristen? In Amsterdam bijvoorbeeld mag je jouw huis gerust aan toeristen verhuren, zolang dat niet meer dan 60 overnachtingen per jaar zijn. Ook kan het zijn dat je toeristenbelasting af moet dragen.

Lid worden

Fiscale regels huuropbrengsten

Verhuur je af en toe je huis aan bezoekers? Dan heeft dit gevolgen voor je belastingaangifte. Je geeft 70% van de huurinkomsten op als ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur’ (box 1). Hierdoor betaal je meer inkomstenbelasting.

Doe je meer dan alleen ruimte verhuren, dan kunnen je huurinkomsten voor 100% belast worden. Bijvoorbeeld wanneer je tegen betaling het ontbijt, lunch of de schoonmaak verzorgt, kunnen je huurinkomsten voor 100% belast worden. Dit geldt ook als je jouw woning niet incidenteel maar een groter deel van het jaar verhuurt. In beide gevallen loop je zelfs het risico dat de fiscus je als ondernemer ziet. Met administratieve en fiscale gevolgen van dien.

Andere regels voor verhuur vakantiehuis

De regels zijn anders als je een vakantiehuis verhuurt. Meestal hoef je in dat geval geen belasting over je huurinkomsten te betalen. Wel geef je de woningwaarde als bezit op in box 3 en betaal je op deze manier belasting. Verleen je aanvullende diensten, dan telt de huuropbrengst alsnog voor 100% mee als inkomsten.

Groeispurt Airbnb

De groeispurt van woningverhuur door particulieren gaat niet altijd even soepel. Zo is er binnen de gemeente Amsterdam al sinds 2013 een discussie over sites als Airbnb. De verhuursite zou bijvoorbeeld niet genoeg doen om langdurige verhuur tegen te gaan.  

Wil je jouw huis aan toeristen verhuren en een boete of naheffing voorkomen? Bereid je goed voor en zorg dat je weet wat wel en niet mag. Ga bovendien na of je opstalverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering voldoende dekking bieden bij tijdelijke verhuur.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie