Nieuws

Als huizenkoper heb je steeds minder keus

Huizen worden sneller verkocht en de prijzen blijven maar stijgen. Toch is de groei uit de verkoop. Hoe kan dat?

vrijdag 14 april 2017
Als huizenkoper heb je steeds minder keus

We willen allemaal wel een koophuis. Goedkoper wonen dan in een koopwoning gaat met de huidige hypotheekrente bijna niet. Dat is te merken aan de verkoopcijfers. Daar is de groei uit. Dat lijkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Er komen simpelweg te weinig huizen op de markt om verkocht te worden. Je moet als koper steeds beter je best doen om er tussen te komen.

Als je nu een huis wilt kopen, dan kun je gemiddeld kiezen uit zes woningen. Dat heeft wat uitleg nodig. Het aantal huizen waar je uit kunt kiezen bereken je door het aantal te koop staande woningen te delen door het aantal transacties in een bepaalde periode.

Het is een abstract getal, want misschien is er op dit moment geen enkele woning die aan jouw eisen en wensen voldoet. Het aantal woningen per koper moet je zien als een indicatie hoe groot de concurrentie onder kopers is. Met dat cijfer in de hand kunnen we gerust stellen dat de concurrentie groot is.

In drukke steden nog minder keus

Makelaarsvereniging NVM stelt dat zes woningen per koper een gezonde markt inhoudt. Maar tekent daar wel bij aan dat het om landelijke gemiddelden gaat. In Amsterdam, Utrecht en Groningen is het aanbod veel kleiner: minder dan drie per koper. In de provincies is de keuze juist weer veel groter.

Verkopers aan de macht

Nog geen vier jaar geleden was de koper nog de ongekroonde koning van de woningmarkt. Ter vergelijking: in juni 2013 kon je als geïnteresseerde nog kiezen uit 35 woningen! Tijd genoeg om uitgebreid te bezichtigen en een mooie prijs uit te onderhandelen. Die luxe behoort inmiddels tot het verleden.

Schaarste op woningmarkt

In de drukke steden is de grote interesse voor koophuizen geen voordeel voor makelaars. Omdat er steeds minder huizen te koop staan, valt er ook minder te verkopen. Ook voor huizenkopers zelf is dit aanbod niet altijd positief, bijvoorbeeld dat onderhandelen op prijs lastiger is bij schaarste.  

Hoe kom je er als koper nog tussen?

Als je binnenkort een huis wil kopen, is een goede voorbereiding het belangrijkste. Wacht niet met je hypotheekgesprek tot je een geschikt huis hebt gevonden. Begin je zoektocht bij je adviseur. Je weet dan al tijdens een bezichtiging hoe ver je kunt gaan. Bovendien geeft het je de vrijheid om snel te handelen.

Wil je in een plaats wonen waar het uitzonderlijk druk is met woningkopers? Overweeg dan een aankoopmakelaar in de arm te nemen. De kans is groter dat je zo de concurrentie een stap voor blijft. Aankoopmakelaars zijn eerder op de hoogte van nieuwe huizen die op de markt komen en kunnen voor jou een plaats op de eerste rij regelen.

Ga je de woningmarkt op en wil je snel je slag kunnen slaan? Maak dan meteen een afspraak met een hypotheekadviseur. Je kunt dan met een gerust hart het biedingsproces in.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie