Nieuws

We hebben vaker ruzie met buren en werkgever

Er wordt vaker een beroep gedaan op de rechtsbijstandverzekering. Vooral rond onenigheid met buren, werkgevers en webshops. Welke hulp is daarbij gedekt?

vrijdag 3 maart 2017
We hebben vaker ruzie met buren en werkgever

Ruzie met de buren, onenigheid met je werkgever of een probleem met de school van je kind? De Rijdende Rechter erbij halen is misschien wat overdreven. Gelukkig is de rechtsbijstandverzekering een goed alternatief. Daarmee ben je verzekerd van hulp bij juridische conflicten.

Wanneer je een probleem hebt, kun je ook zelf een advocaat inschakelen. Die rekenen doorgaans forse uurtarieven, waarbij € 250 geen uitzondering is. Zelfs al rekent jouw advocaat lagere tarieven kan de rekening fors oplopen. Bij een rechtsbijstandverzekering betaal je geen uurtarief maar een maandelijkse premie.

We doen vaker beroep op rechtsbijstand

Steeds meer mensen weten een rechtsbijstandverzekeraar te vinden. In 2016 waren er alleen al bij Achmea Rechtsbijstand bijna 170.000 hulpvragen. Ruim 3.000 meer dan een jaar eerder. Vooral ontslag, ziekteverlof en burenruzies waren redenen om hulp te vragen. Verder was het ook druk rond aankopen via internet. Bijvoorbeeld om na annulering van een aankoop het aankoopbedrag terug te krijgen.

Welke juridische hulp is gedekt?

Er zijn verschillende soorten dekkingen voor verschillende soorten problemen en conflicten. Een burenruzie valt onder een andere dekking (Wonen) dan een conflict met je werkgever (Inkomen). Verder bevat een rechtsbijstand over het algemeen de module verkeer en fiscaal en vermogen. Het laatste voor het geval je een conflict hebt met de belastingdienst of zaken rond beleggingen. Er zijn  ook uitsluitingen, zo valt juridische bijstand bij echtscheiding over het algemeen niet onder de dekking.

Vijf aandachtspunten rechtsbijstandverzekering

Wil je een rechtsbijstandverzekering afsluiten? Let dan op de volgende punten:

  • Voorkom dubbele dekking. Bekijk eerst je andere verzekeringen. Daar kan rechtsbijstand namelijk al inbegrepen zijn. Dit is vaak het geval bij je autoverzekering, woonhuisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. In welke situaties rechtsbijstand gedekt is, kan wel verschillen van een echte rechtsbijstandverzekering.
  • Je bent nooit verzekerd voor een conflict dat al bestaat op het moment dat je de rechtsbijstandverzekering afsluit.
  • Veel verzekeraars hanteren een wachttijd. Dit is de periode dat je nog niet verzekerd bent.
  • Rechtsbijstandverzekeraar komen ook vaak pas vanaf een bepaald bedrag in actie, bijvoorbeeld € 200. Dit heet franchise.
  • De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het bedrag waarvoor je verzekerd bent.

Er zijn veel soorten rechtsbijstandverzekeringen. De dekking en polisvoorwaarden kunnen per aanbieder verschillen. Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken is daarom zinvol.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie