Nieuws

Spaarrente voor het eerst naar nul procent!

Triodos Bank bereikt als eerste de magische grens van 0% spaarrente. Gaan we richting een negatieve spaarrente?

donderdag 23 maart 2017
Spaarrente voor het eerst naar nul procent!

Vanaf 3 april krijgen spaarders bij Triodos Bank geen rente meer over hun spaargeld. Triodos is de eerste bank die de spaarrente naar nul procent brengt. Ook bij andere banken kan de spaarrente verder omlaag. Nog even en je moet betalen voor het geld dat op je spaarrekening staat. Of komt het niet zo ver?

Spaarders die vooral uit zijn op de hoogste spaarrente hoeven al jaren niet bij Triodos Bank aan te kloppen. Duurzaamheid is voor deze bank een belangrijker speerpunt dan het verstrekken van een hoge rente.

Wat is er aan de hand?

Onlangs gaf de Europese Centrale Bank (ECB) aan dat de rente nog lange tijd laag blijft. Het gaat hierbij om de rente die banken betalen bij het lenen van geld. Of banken nu van elkaar lenen of van de ECB, ze doen dit tegen lage rentekosten. Het is dan ook niet aantrekkelijk om jou een hogere rente te geven. Bovendien moet de bank het geld wel weer kwijt kunnen. De vraag naar leningen is nog beperkt, los van langer lopende hypotheken.

Wie biedt de hoogste spaarrente?

Heb je spaargeld op een vrij opneembare spaarrekening, dan ontvang je tussen 0% en 0,60% spaarrente. De tussentijdse zeldzame verhoging van de spaarrente van ASR Bank heeft niets veranderd. Sterker nog, ten opzichte van de spaarrentes in februari krijg je als spaarder weer minder uitgekeerd.

Triodos Bank heeft nu als eerste de magische grens van 0% bereikt. ABN Amro en Rabobank bieden op dit moment 0,20 procent. De spaarrente bij ING is met 0,25 iets hoger. De kans blijft aanwezig dat ook deze banken de rente nog verlagen.

Dreigt een negatieve spaarrente?

Er zijn banken in Europa waar spaarders al moeten betalen om geld op hun bankrekening te zetten. De Zwitserse bank USB bijvoorbeeld. Daar betalen klanten met een spaartegoed van meer dan een miljoen euro een negatieve rente. De kans dat je als reguliere spaarder hiermee te maken krijgt, is in Nederland vooralsnog klein.

Sparen blijft nog steeds zinvol, zeker als je een buffer wilt opbouwen voor onvoorziene uitgaven. Wil je toch meer met je geld? Dan is pensioen opbouwen of extra hypotheek aflossen een mogelijke oplossing.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie