Nieuws

‘Je pensioen uitkiezen als een zorgverzekering’

Moet elke Nederlander verplicht sparen voor z’n pensioen? Nu hoeft het nog niet, maar er komen steeds meer voorstanders van verplicht pensioensparen.

vrijdag 17 maart 2017
‘Je pensioen uitkiezen als een zorgverzekering’

De laatste decennia is de maatschappij flink veranderd. Eénverdieners die hun hele leven voor dezelfde baas blijven werken zijn een uitzondering. Mannen en vrouwen werken evenveel, de arbeidsmarkt is flexibel en jobhoppen de regel. Past ons pensioenstelsel daar nog wel bij? Pensioeninstelling BeFrank vindt van niet.

Werknemers die in dienst zijn bij een bedrijf dat is aangesloten bij een pensioenfonds sparen al verplicht voor hun pensioen. Maar veel flexwerkers en zzp’ers bouwen helemaal geen oudedagvoorziening op. Pensioensparen is niet verplicht. Een problematische situatie die in de toekomst tot grote armoede onder ouderen kan leiden.

Elke Nederlander een pensioenrekening

Directievoorzitter van BeFrank Marianne de Boer pleit daarom voor een nieuw, individueel pensioenstelsel. Elke Nederlander moet volgens haar de beschikking krijgen over een pensioenrekening. Daarop wordt een verplicht minimum van het inkomen gestort. Vervolgens mag je zelf besluiten om fiscaal vriendelijk extra bij te leggen.

Dat laatste zou het probleem van de dure levensfasen oplossen. Sommige perioden in je leven zijn duurder dan de ander. Heb je opgroeiende kinderen en sta je aan het begin van je professionele loopbaan, dan zijn je kosten hoog en je inkomsten relatief laag. Je houdt dan weinig geld over om te sparen.

Zijn de kinderen de deur uit en ben je gegroeid in je werk, dan blijft er juist meer geld over. Flexibel bijstorten op je pensioenrekening zorgt ervoor dat je je pensioenopbouw beter kunt aanpassen aan dure en goedkopere levensfasen.

Geen verplicht fonds, maar eigen keuze

Werk je bij de overheid, dan bouw je pensioen op bij het ABP. Een andere keuze heb je niet. Ook dat verandert met een individueel pensioenstelsel. De Boer ziet eenzelfde praktijk voor zich als de zorgverzekering nu. Je hebt keuzevrijheid om zelf de aanbieder te kiezen met het beste product.

Moeilijk voorstel

Het voorstel van de pensioeninstelling heeft nogal wat voeten in de aarde. Het ligt niet voor de hand dat een dergelijk systeem voor álle Nederlanders snel ingevoerd wordt. Maar voor zzp’ers, flexwerkers en werknemers zonder pensioenregeling zou dat wel eens anders kunnen liggen.

Er wordt al langer voor gepleit om mensen die niet deelnemen aan een fonds toch te verplichten een pensioenvoorziening te treffen. Het aantal zelfstandigen zonder financieel plan is nog steeds enorm in Nederland. Er wordt wel gespaard, maar niet met een pensioenproduct. Een verplichting tot sparen druist echter nogal in tegen de zelfstandigheid van mensen die voor zichzelf werken.

Wil je een verplichting voor zijn? Regel dan zelf iets voor je pensioen. Door te sparen met een pensioenproduct profiteer je van een belastingvoordeel dat je niet hebt met een gewone spaarrekening.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie