Nieuws

Je kind op een hoverboard? Leuk, maar niet zonder risico

Je ziet ze steeds vaker, een soort moderne elektrische variant van de skateboard. Punt is alleen dat je er eigenlijk niet mee de weg op mag. En verzekeren gaat niet.

donderdag 30 maart 2017
Je kind op een hoverboard? Leuk, maar niet zonder risico

Je balanceert met twee benen op een elektrisch aangedreven board en gebruikt je lichaam om te sturen. Dat is het hoverboard, vooral populair onder kinderen. Heeft of wil jouw kind er ook eentje? Het is leuk speelgoed, maar niet zonder risico. Zo is het volgens de wet geen voertuig en is het verzekeren van eventuele schade lastig.

Het hoverboard is een soort moderne variant van een skateboard, maar dan zelfbalancerend en met een elektrisch motortje. Vergelijkbaar is de Segway. Ze zijn steeds vaker te zien in het dagelijks verkeer.

Hoverboard niet toegestaan op openbare weg

Vanwege het ontbreken van een stuur is een hoverboard voor de wet geen voertuig. Het is rijden op de openbare weg is dan ook niet toegestaan. Uitwijken naar de stoep is geen oplossing. Haalt de politie je kind van de stoep, dan kan inbeslagname en een boete van €180 volgen. De Segway heeft de status van bijzondere bromfiets en mag wel de weg op.

Een ongeluk is nooit ver weg

Je kind bestuurt het board door voorover of achterover te leunen. Leunt hij naar links, dan slaat hij linksaf. Eén kleine beweging en je gaat zonder pardon de verkeerde kant op. Een ongeluk is snel gemaakt. De maximale snelheid schommelt tussen 12 tot 20 kilometer per uur. Met die snelheid wil je niet tegen een muurtje botsen of een voorbijganger scheppen.

Reëel risico op brand

Een ander probleem met hoverboards is de kans op brandschade. De accu van een hoverboard is oplaadbaar. Uit nieuwsberichten blijkt dat brand door kortsluiting regelmatig voorkomt. Je kunt je voorstellen welke schade dat kan veroorzaken.

Schade niet te verhalen op je verzekering

Heb je schade met een hoverboard? Dan komt dit volledig voor eigen rekening. Een hoverboard is simpelweg (nog) niet te verzekeren. Omdat je er de weg niet mee op mag, kun je voor een hoverboard geen WA-verzekering voor motorrijtuigen afsluiten. Verzekeraars zien het echter wel als een motorrijtuig. Brandschade door een hoverboard is daardoor niet gedekt via de inboedelverzekering.

Ook de aansprakelijkheidsverzekering biedt geen uitkomst, aangezien schade door een motorrijtuig is uitgesloten.  Voor ‘motorijtuigen’ in de categorie speelgoed geldt normaal  gesproken een uitzondering. De hoverboard valt daar vanwege zijn maximale snelheid echter niet onder.

Een hoverboard koop je vanaf circa € 200. Heb je meer budget, dan kun je er ook zo € 750 of meer aan uitgeven. Een flinke investering voor iets waar je eigenlijk de straat niet mee op mag. Houd er ook rekening mee dat eventuele schade geheel voor eigen rekening komt. Dan toch maar even je kind teleurstellen en de ‘ouderwetse’ fiets uit de schuur pakken?

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie