Nieuws

De festivals komen eraan! Maar wie verzekert z'n tickets?

Bij je festivalkaartje kun je ook een verzekering kopen. De kans dat die ooit uitbetaalt, is echter minimaal. Moet je het dan wel doen?

maandag 27 maart 2017
De festivals komen eraan! Maar wie verzekert z'n tickets?

Koop je online een kaartje voor een festival, dan krijg je de mogelijkheid om je tickets te verzekeren. Het kost je slechts een paar losse euro's en het is in drie clicks geregeld. Dat danst wel zo veilig. Wat dekt zo'n ticketverzekering eigenlijk en zijn de voorwaarden een beetje in orde? Tipje van de sluier: je kunt best zonder.

Voor een dancefestival in Nijmegen kost een kaartje 27 euro. Of eigenlijk 30 euro want je betaalt 10 procent servicekosten aan het ticketbureau. Dat ticketbureau heeft ook een verzekering in de aanbieding: voor slechts € 2,99 ben je al verzekerd. De omschrijving is welgeteld één zin lang: 'Volledige vergoeding bij verhindering vanwege ziekte, vertraging in reistijd, het weer etc..' Prima polis? We gaan de dekkingen één voor één af.

Dekking bij ziekte?

Ziekte is een ruim begrip. Dat moeten we specificeren. Bij een gewone annuleringsverzekering geldt meestal dat een arts mondeling moet vaststellen dat reizen onverstandig is. De medische oorzaak, griep of wat dan ook, is niet van belang want het oordeel van de arts is leidend. Simpel. Zo niet bij de ticketverzekeringen.

'Ziekte betekent een ziekte die voldoende gezondheidsondermijnend is om de veilige beweging van de tickethouder te verhinderen.' Wat is dat, voldoende gezondheidsondermijnend? Een ander ticketbureau is duidelijker als het gaat om annulering vanwege ziekte. Je mag bij hen claimen als er sprake is van 'overlijden, ernstige ziekte of ernstig ongevalletsel van de verzekerde.'

Let wel: met ernstige ziekte worden levensbedreigende situaties bedoeld. Kun je niet dansen met een verstuikte enkel of lig je simpelweg met koorts op bed, dan kun je de vergoeding van je ticket vergeten.

Dekking bij vertraging in reistijd

Vertraging, dat kennen we wel in Nederland. Heel frustrerend als je daardoor netto danstijd verliest. Heb je dan wat aan deze dekking? Niet veel. Hij geldt namelijk alleen als er sprake is van 'mechanisch falen' van het voertuig waar je mee reist. Je auto of trein moet er dus echt mee ophouden. Oponthoud in het verkeer door andere oorzaken is niet gedekt.

Lid worden

Daar houdt het niet op, want vertraging alleen is niet voldoende voor een geldige claim. Je moet ook nog eens dusdanig te laat zijn dat je met je ticket het terrein niet meer op mag. Het festival in Nijmegen duurt van 13:00 tot 23:00. Je mag naar binnen tot 20:00 uur. De kans dat je in een trein zit die stukgaat waardoor je zomaar zes of zeven uur later op je bestemming komt is minimaal.

Dekking bij slecht weer

Als het festival afgelast wordt vanwege slecht weer, dan krijg je het geld van je ticket terug. Dat is prettig, maar waarschijnlijk dubbelop. In 2015 trokken er enkele zware zomerstormen over het land, waardoor verschillende grote festivals niet doorgingen. De tickets van de bezoekers werden automatisch vergoed door de festivalorganisaties. Daar had je geen ticketverzekering voor nodig.

Dekking bij 'etc'

Wat valt er onder het et cetera in de omschrijving van verzekering? Als je onverwacht wordt opgeroepen voor jurydienst in een rechtszaak, dan mag je de kosten voor je festivalkaartje bij de verzekeraar claimen. Er zijn landen waar juryrechtspraak gebruikelijk is. In Nederland is deze dekking compleet overbodig.

Tot slot zijn er risico's die wel reëel zijn, maar die expliciet uitgesloten zijn van dekking. Bijvoorbeeld als het evenement niet doorgaat vanwege het faillissement van de organisator, een leverancier of het niet komen opdagen van een artiest.

Meerdaags festival? Annuleringsverzekering kan ook

De kans dat jou iets overkomt waardoor je succesvol de aanschafprijs van je ticket kunt claimen, is minimaal. Een eenvoudige stelregel is dat je alleen iets moet verzekeren als je zelf het risico niet kunt dragen. Bij een kaartje voor een eendaags festival zal dat over het algemeen wel meevallen. Kun je niet gaan? Dan kun je jouw ticket ook nog altijd verkopen.

Ga je naar een duur meerdaags festival waar je ook overnacht? Dan kan je een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering van een reguliere verzekeraar overwegen. Daarmee ben je goedkoper uit en zijn de voorwaarden een stuk gunstiger dan de bestaande ticketverzekeringen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie