Nieuws

Belastingaangifte 2016: let op deze wijzigingen!

Het is weer tijd voor de inkomstenbelasting. Leuk is het niet, wel verplicht. Dit zijn de belangrijkste veranderingen als het gaat om inkomen, wonen en sparen.

donderdag 2 maart 2017
Belastingaangifte 2016: let op deze wijzigingen!

De aangifte inkomstenbelasting staat op je te wachten. Van 1 maart tot 1 mei kun je de belastingaangifte invullen en versturen. Waarschijnlijk niet iets waar je naar uitkijkt. Dan verandert het belastingstelsel ook nog elk jaar op een aantal punten. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.

 Welke belastingtarieven veranderen?

De belastingtarieven in box 1 (werk en inkomen) zijn als volgt aangepast:

  • Over je inkomen tot en met € 19.922 betaal je meer belasting. Voor deze eerste schijf is het belastingtarief verhoogd van 36,5% naar 36,55%.
  • Over je inkomen vanaf € 19.922 tot en met € 66.421 betaal je minder belasting. In de tweede en derde schijf is het tarief nu 40,4% in plaats van 42%. De derde schijf is opgerekt naar een hogere bovengrens. Vorig jaar was dat nog € 57.585.
  • Je blijft 52% belasting betalen over alles boven de € 66.421, de vierde schijf.

 Verlaging algemene heffingskorting

Iedereen heeft bij de inkomstenbelasting recht op de algemene heffingskorting, als verlaging van je inkomen. Ben je fiscaal partner van elkaar? Dan heb je allebei recht op algemene heffingskorting. Het bedrag is niet hetzelfde. Degene die het minst verdient, krijgt een lagere korting.

De algemene heffingskorting wijzigt vrijwel elk jaar. Ten opzichte van 2015 is de heffingskorting voor de minst verdienende partner verlaagd naar € 1.047. Daartegenover staat een verhoging van de extra verlaging op je inkomen als je werkt, ofwel de arbeidskorting. Dit bedrag is voor 2016 verhoogd. Zo kan het zijn dat je onderaan de streep weinig merkt van de lagere algemene heffingskorting.

 Minder hypotheekrenteaftrek voor hoogste inkomens

Huizenbezitters met een belastbaar inkomen vanaf € 66.422 profiteren opnieuw minder van de hypotheekrenteaftrek. De maximale belastingteruggave gaat terug naar 50,5%.

 Lening voor eigen woning

Wie een lening voor een huis heeft afgesloten bij een familielid, een bv of een buitenlandse bank moet dat voortaan opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit ging vorige jaren met een apart formulier. Heb je een schenking ontvangen voor de eigen woning? Dan geef je dit niet op bij de inkomstenbelasting, maar via een apart formulier schenkbelasting.

 Heffingsvrij vermogen verhoogd

Dan is er de spaarbelasting. Gelukkig is dit jaar het heffingsvrij vermogen, het deel waarover je geen belasting betaalt, verhoogd naar € 24.437. Heb je een fiscaal partner, dan betaal je over spaargeld hoger dan € 48.874 belasting.

De vrijstelling voor de spaarloonregeling is daarentegen vervallen. Het spaartegoed dat onder de spaarloonregeling valt, geef je voortaan volledig op bij je bezittingen in box 3 (sparen en beleggen).

 Veranderingen voor ouders

Heb je kinderen jonger dan 12 jaar en werk je allebei? Dan heb je recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting van maximaal € 2.769. Bij de vorige aangifte kon je maximaal € 2.152 van je inkomen aftrekken.

Ben je gescheiden en betaal je alimentatie voor je kind(eren)? Dit is het laatste jaar dat je profiteert van belastingvoordeel voor het betalen van kinderalimentatie. Vanaf 2017 vervalt het opgeven van deze verplichting. De kinderalimentatie voer je op als schuld in box 3, waardoor het van je inkomen afgaat. Het gaat om de waarde van de alimentatie tot je kind 21 jaar wordt.

Na het downloaden van de belastingaangifte 2016 zijn de meeste gegevens al voor je ingevuld. Natuurlijk is het belangrijk alles goed te controleren en de informatie die ontbreekt aan te vullen. Zorg dat je niet te laat bent, want dan krijg je te maken met een forse boete. Lukt het je echt niet voor 1 mei? Vraag dan uitstel aan. Dan moet je belastingaangifte uiterlijk 1 september binnen zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie