Nieuws

Banken moeten oversluiters hypotheek terugbetalen. Waarom?

Als je je hypotheek oversluit voor je rentevasteperiode voorbij is, betaal je een boete aan de bank. Maar banken rekenden meer dan toegestaan. Boetes en oversluiten: hoe zit het?

maandag 20 maart 2017
Banken moeten oversluiters hypotheek terugbetalen. Waarom?

Heb je het afgelopen half jaar je hypotheek overgesloten? Dan kun je misschien geld terugkrijgen van je bank. Uit onderzoek van de AFM blijkt dat banken te hoge boetes rekenden aan klanten die hun hypotheek oversloten. Waarom berekenen banken boetes bij oversluiten en wat ging er fout?

Als je een hypotheek afsluit, dan kun je kiezen wat je met de rente doet. Je kunt kiezen voor een flexibele hypotheekrente of een periode waarin de rente vaststaat. De meeste mensen kiezen voor zekerheid en zetten hun hypotheekrente bijvoorbeeld voor 10 jaar of langer vast. Als je dat in 2011 deed, dan betaal je tot en met 2021 ongeveer 5 procent rente op je hypotheek.

Zou je echter nu een hypotheek afsluiten, dan betaal je ongeveer 1,8 procent rente voor 10 jaar vast. In je maandlasten is dat een verschil van enkele honderden euro's. Door je hypotheek over te sluiten, profiteer je meteen van de lage rente en hoef je niet te wachten tot 2021.

Netto maandlast voor een huis van € 250.000

Onderstaande voorbeeld maakt duidelijk dat je maandelijks netto fors meer betaalt als je een hogere hypotheekrente betaalt.

€ 942 bij 5 procent hypotheekrente
€ 801 bij 1,8 procent hypotheekrente 

Je hoeft niet te wachten

Als je een hypotheek oversluit, dan lost een andere bank je hele hypotheek af. Je hypotheekschuld verhuist dan naar de nieuwe bank die jou een lagere rente rekent. Daardoor dalen je maandlasten. Er is wel een keerzijde. Je oude bank had erop gerekend 10 jaar lang 5 procent rente te krijgen op de lening. Dat geld krijgen ze niet meer, daarom mogen ze een boete in rekening brengen.

Sinds vorig jaar is Europees vastgesteld hoe hoog die boete mag zijn. In ieder geval nooit hoger dan de misgelopen rente. En daar ging het fout. Banken hebben sindsdien nog steeds te hoge boetes gerekend. Dat teveel betaalde geld moet terug naar de mensen die hun hypotheek vorig jaar hebben overgesloten.

Waarom zou je oversluiten als de boete zo hoog is?

Als je alle rente vooruit moet betalen die de bank misloopt, waarom zou je dan nog je hypotheek oversluiten? De hypotheekrente is nu historisch laag. Niemand kan voorspellen wat de rente gaat doen in de toekomst. Als je pas in 2021 een nieuwe hypotheekrente mag afspreken met de bank, dan kan de rente alweer flink gestegen zijn.

Door je hypotheek over te sluiten, voorkom je dat je straks niet meer kunt profiteren van de lage rente. Je betaalt nu een boetebedrag, maar je verzekert je meteen voor een lange periode van lage maandlasten.

Heb jij een hypotheek met een hoge rente? Dan is oversluiten misschien een interessante optie. Wil je niet in één keer de hoge boeterente betalen? Neem dan ook rentemiddeling in overweging. De kosten en baten zijn sterk afhankelijk van jouw situatie. Een financieel adviseur kan vrijblijvend voor je inventariseren wat het jou kan opleveren. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie