Nieuws

Zo gaat jouw verzekeraar om met stormschade aan je huis of auto

Geldt een vergoeding als je bij code rood toch de weg op gaat? En wat als dakpannen wegwaaien die al los lagen? Zo gaat jouw verzekeraar om met stormschade.

vrijdag 24 februari 2017
Zo gaat jouw verzekeraar om met stormschade aan je huis of auto

Rondvliegende takken of tuinmeubels. Het kan flink stormen in Nederland. De vaak korte maar heftige windstoten veroorzaken vaak veel schade. Deuken in de auto, een kapotte schutting of weggewaaide dakpannen bijvoorbeeld. Via de opstal- en autoverzekering kan je stormschade vergoed krijgen. Maar wat als je met code rood toch de weg op gaat of wanneer je schade aan je woning zelf had kunnen voorkomen?

Schade aan je woning

Heb je schade aan je huis, dan kan je die verhalen op jouw opstalverzekering. Voor schade aan zaken in de woning heb je een inboedelverzekering nodig. Een logisch onderscheid zou je denken. Soms is het verschil tussen opstal en inboedel toch minder duidelijk. Bijvoorbeeld bij de open haard in je woonkamer, die toch onder de opstalverzekering valt.

Eigen verantwoordelijkheid

Niet alle stormschade krijg je volledig vergoed vanuit je verzekeraar. Allereerst is de maximale vergoeding van de verzekering zelf bepalend. Is de stormschade verder te wijten aan achterstallig onderhoud, dan loop je het risico dat er geen vergoeding geldt. Verder kan de verzekeraar een eigen risico rekenen, bijvoorbeeld een vast bedrag of een percentage van de schadevergoeding. 

Deel je de schutting met de buren?

Heeft de schutting de schade niet doorstaan en staat deze zowel in jouw tuin als in die van de buurman? Dan kan het zijn dat je de helft van de schade vergoed krijgt. Je buren kunnen op hun beurt de andere helft verhalen op hun verzekering.

Schade aan je auto

Bij een stevige storm vliegt er van alles in het rond. Takken bijvoorbeeld, of zelfs hele bomen. Veroorzaakt dit schade aan jouw auto, dan hangt de vergoeding af van het type autoverzekering. De WA-verzekering vergoedt alleen schade die jij veroorzaakt aan anderen. Hier valt stormschade dus niet onder. Stormschade valt wel onder de dekking van de beperkt casco en allrisk verzekering. Check de voorwaarden van je verzekering om te zien wat de vergoeding is bij schade.

Schadevergoeding bij code rood?

Gisteren gaf het KNMI code geel af, die daarna nog werd verhoogd naar code oranje. Als je ondanks de waarschuwing toch de weg op gaat, geldt de dekking van de autoverzekering dan nog wel? Verzekeraars geven aan dat de waarschuwing van het KNMI geen gevolgen heeft voor de dekking van de verzekering.

Dit wil niet zeggen dat er altijd een vergoeding geldt. Doorgaans is ‘roekeloos gedrag’ wel uitgesloten van dekking. De verzekeraar kan bij code rood dus alsnog besluiten dat je te veel risico hebt genomen door de weg op te gaan. Overigens gaat het daarbij om schade aan jouw eigen auto. Schade aan anderen is door de WA-verzekering altijd gedekt.

Stormschade voorkomen is altijd beter dan achteraf bij je verzekeraar claimen. Vaak komt een storm niet zo maar aanwaaien. De tuinmeubels opbergen of vastzetten is een kleine moeite. Hetzelfde geldt voor de auto niet parkeren onder een rij bomen. Heb je toch schade, meld dit dan zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Maak daarbij foto’s zodat duidelijk is waardoor de schade is ontstaan.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie