Nieuws

Wat is als student straks jouw maximale hypotheek?

De gemiddelde studieschuld gaat in de komende jaren steeds verder omhoog. Kun je als pas afgestudeerde in de toekomst nog wel een hypotheek krijgen?

maandag 13 februari 2017
Wat is als student straks jouw maximale hypotheek?

Nog niet één student studeerde af onder het nieuwe leenstelsel. Toch neemt het aantal mensen met een studieschuld nu al toe. Tussen 2011 en 2015 kwamen er 226.000 huishoudens bij die een studielening aflossen. De gemiddelde schuld bleef gelijk, maar zodra de eerste lichting nieuwe studenten afstuderen verandert dat aanzienlijk. Dat heeft gevolgen voor een eerste hypotheek.

Nieuwe studenten gaan het hoger onderwijs in als een lege spons. Vier jaar later verlaten ze volgezogen met schulden de hogeschool of universiteit. Dat komt doordat in 2015 de prestatiebeurs werd afgeschaft. Studenten betalen dus al hun studiekosten zelf. Van collegegeld tot studieboek. De gemiddelde student heeft zo bij zijn diploma-uitreiking een molensteen van gemiddeld 24.000 euro om zijn nek.

Leen je vier jaar lang het maximale bedrag, dan begin je je loopbaan ruim 50.000 euro in de min. Langstudeerders buiten beschouwing gelaten.

Gevolgen studieschuld voor hypotheek

Een studieschuld drukt zwaar op je leenvermogen. Dat je studieschuld niet meetelt voor je hypotheek is een hardnekkig misverstand. Je studielening staat niet bij het BKR geregistreerd, maar je bent wel verplicht de vragen van je bank naar waarheid te beantwoorden. Komt je schuld aan het licht, dan kan je hypotheekaanvraag geweigerd worden.

Banken houden er rekening mee dat je een deel van je inkomen kwijt bent aan aflossing van je studieschuld. Daardoor daalt je maximale hypotheek. Hieronder zie je hoeveel dat scheelt als je een inkomen van 32.000 euro per jaar hebt. De berekening is gemaakt voor een hypotheek met 2% rente voor tien jaar vast. 15.000 euro is de gemiddelde schuld in het oude stelsel, 24.000 euro in het nieuwe stelsel.

Maximale hypotheek met studieschuld

  • Maximale hypotheek zonder studieschuld: € 140.685
  • Maximale hypotheek met studieschuld (€ 15.000 oude stelsel):  € 110.249
  • Maximale hypotheek met studieschuld (€ 24.000 nieuwe stelsel): € 111.466

Studenten dieper in de schulden

Wat opvalt is dat studenten onder het nieuwe stelsel veel dieper in de schulden zitten, maar toch meer mogen lenen voor een huis. Hoe komt dat? De maximale termijn voor aflossing van je studielening is in het nieuwe stelsel opgerekt tot 35 jaar. Daardoor hoef je per maand minder af te lossen en blijft er dus meer over voor je hypotheek.

Huisverkopers hoeven hierdoor niet te vrezen dat hoogopgeleide jongeren hun vraagprijzen niet meer kunnen betalen. Anderzijds groeit er een generatie op die van hun 25e tot aan hun 60e bezig is het met aflossen van schulden.

Leunen op je ouders

Méér huishoudens met een hogere studieschuld. Dat is de toekomst. De steun van ouders wordt zo steeds belangrijker voor studenten en jongeren. Om een studie af te ronden zonder diepe schuld, of om met een koophuis verlost te worden van de onbetaalbare vrije huursector.

Een huis kopen met steun van je ouders kan bijvoorbeeld met een familiehypotheek. Zowel jij als je ouders profiteren daarvan. Hoe het werkt lees je hier. Wil je weten wat voor jou de beste manier is om een koophuis te financieren? Laat dan je gegevens achter voor een vrijblijvende inventarisatie. Een financieel adviseur helpt je graag op weg.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie